Top
Pervin Kaplan

Pervin Kaplan

pkaplan@htgazete.com.tr

24/07/2013

646 bin öğrenci ya meslek ya imam hatip lisesi diyecek

Bu yıl liseye 1 milyon 259 bin 546 öğrenci başlayacak. Ancak 612 bin 749'u aralarında Anadolu liselerinin de olduğu SBS'ye göre öğrenci alacak okullara yerleşecek. Bu yıl genel lise kalmadığı için geri kalan 646 bin 797 öğrenci ya meslek ya imam hatip lisesine gidecek

ÇOK değil, iki ay sonra "sınavlarla bir liseye yerleşemeyen" 646 bin 'öğrencinin "zorunlu" tercihlerini tartışacağız. Çünkü bu öğrenciler için gidebilecekleri liseler meslek, imam hatip, özel okul ve açık lise olarak sıralanacak. 4+4+4 eğitim yasasıyla zorunlu eğitim liseyi de kapsayacak şekilde 12 yıl olduğu için bu 4 alternatiften birini seçmek zorunda olacaklar. Üstelik de bu yıldan itibaren artık öğrencilerin meslek liseleri dışında akademik eğitim alabildikleri genel liseler de olmayacak. Çünkü bu okulların tümü ya Anadolu ya meslek lisesine dönüştü, bir kısmı da imam hatip lisesi oldu.
Başta Anadolu liseleri olmak üzere Anadolu öğretmen, fen ve sosyal bilimler liselerine girebilmenin tek yolu var. Bu okullara okul notları ve SBS puanının toplanmasıyla oluşan Ortaöğretim Yerleştirme Puanı'na (OYP) göre öğrenci alınıyor. Eğer öğrencilerin OYP'leri bu okullardan birine yerleşmeye yetmezse "açıkta" kalıyor. Başında Anadolu olan imam hatip ile meslek liseleri için de bu kural geçerli.
İşte bu yıla kadar ailelerin büyük çoğunluğu OYP'ye göre öğrenci alan okullara yerleşemeyen çocuklarını meslek lisesine yollamak yerine akademik eğitimin verildiği genel liselere gönderiyordu. Önümüzdeki yıl ailelerin çocuklarını göndereceği genel liseler olmadığına göre "Bu çocuklar nereye gidecek?"

ÜNİVERSİTEYE GİTSİN DİYORSA
Bu sorunun yanıtı: "Ya meslek, imam hatip ve özel liseye gidecekler ya da açık liseye kayıt yaptıracaklar ve örgün eğitimin dışına çıkacaklar."
Aileler liseyi bitirene kadar eğitim zorunlu olduğundan bu alternatiflerden birini seçmek zorunda. Bu seçimi tam 646 bin 797 çocuğun ailesi yapacak. Neden bu kadar kesin rakamla konuştuğuma gelince; Milli Eğitim Bakanlığı'nın verilerini kullanıyorum. Bu verilere göre 2012-2013 öğretim yılında 8. sınıfta öğrenim gören öğrenci sayısı 1 milyon 259 bin 546. MEB Ortaöğretim Genel Müdürü Ercan Türk'ün geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamaya göre içinde Anadolu meslek ve Anadolu imam hatip liselerinin de yer aldığı OYP'ye göre öğrenci alan okulların kontenjanları ise bu yıl 612 bin 749 oldu. Kontenjan belli olduğuna göre 646 bin 797 çocuk bu okullara gidemez.
Bu durumda çocuğunun örgün eğitim almasını isteyen veli maddi gücü yeterliyse özel okula gönderecek. Ancak özel okul ücretini karşılayamayacak durumdaysa o zaman ya meslek lisesine ya da imam hatip lisesine yollayacak. "Çocuğumun üniversiteye gitmesi için şansı da olsun" diyerek çocuğuna akademik eğitim aldırmak isteyen velinin önünde ise tek seçenek kalıyor. O da imam hatip liseleri. Çünkü bu liselerin haftalık ders çizelgesinde akademik eğitime uygun şekilde matematik, fizik, kimya, biyoloji, geometri gibi dersler yer alıyor.

'BU ZORLAMA BİR SEÇİM'
Ailelerin bu gerçeği henüz fark etmediğini söyleyen eski Eğitim İş 4 No'lu Şube Başkanı ve eğitimci Maksut Balmuk, "Aileler ya meslek ya da imam hatip lisesine çocuklarını göndermek zorunda kalacak. Bu bir zorlamadır" derken, Eğitim-Sen Merkez Yürütme Kurulu da hazırladığı raporda "Yoksul aileler çocuklarını özel okula gönderemeyeceği için meslek liselerine yollayacaklar. İşçi ailelerin çocukları işçi olarak kalacak" görüşünü dile getiriyor.
Geçen yıl ortaöğretimdeki öğrenci sayısı 4 milyon 995 bin 623'tü. Bu öğrencilerin 380 bin 771 'i imam hatip liselerinde olmak üzere 2 milyon 269 bin 651'i meslek liselerinde öğrenim görüyordu.
Geçen yıl okullar açılırken 4+4+4 eğitim sistemini tartışmıştık, bu yıl "açıkta kalacak" öğrencileri tartışacağız.

Yazıyı Paylaş

Google +

Whatsapp