Top
Pervin Kaplan

Pervin Kaplan

pkaplan@htgazete.com.tr

24/01/2011

ÖSYM, liselerin elinden bilgiyi aldı

ÖSYM güvenlik açısından bu yıl ilk kez üniversitelere başvurularda farklı bir uygulamaya gitti. Adaylar Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) için başvurduklarında kendilerine bireysel birer şifre verildi. Adaylar bu şifreyi kullanarak, YGS başta olmak üzere Lisans Yerleştirme Sınavları (LYS) sonuçlarını öğrenecekler, tercihlerini de TC kimlik numarasının yanı sıra bu şifreyle yapacaklar. Bu uygulama adaylar açısından son derece güvenli. Böylece adayın bilgileri, isteği dışında bir başkasının eline geçmiyor.
Ancak bu uygulamanın bir yüzü. Uygulamadan olumsuz etkilenecek olan, bu öğrencilerin okuduğu liseler olacak. Zaten şimdiden okullarda bu sıkıntı yaşanmaya başlandı. Nedenine gelince, daha önceki uygulamalarda üniversite giriş sınavlarında, sınav sonuçlarını ve yerleştirme puanlarını okullar ve elbette rehber öğretmenleri TC kimlik numaralarıyla öğrencileriyle birlikte internetten öğrenebiliyordu. Bireysel şifre uygulamasıyla birlikte okullar öğrencinin şifresini bilmediği için bu bilgilere artık ulaşamayacak. Bu şansları ortadan kalktı. Örneğin liseler, öğrencilerinin başvuru yapıp yapmadığını bile sistemden takip etme şansına sahip değiller.
Sınav sonuçları açıklandığında; öğrencilerinin sınav test netlerini ve puanlarını, yerleştirme sonuçları açıklandığında ise hangi üniversitelerin hangi bölümlerine yerleştiklerini öğrenemeyecekler. Bu durumda da okulunun durumunu değerlendirme şansını yakalayamayacaklar.
İşte lise yöneticileri, ÖSYM’ye bu dertlerini anlatmaya çalışıyorlar. Ancak henüz onları anlayacak kimseye ulaşabilmiş değiller. Oysa sorunun çözümü çok basit. Milli Eğitim Bakanlığı bu sorunu Seviye Belirleme Sınavları’nda (SBS) her ilköğretim okuluna bir şifre vererek çözmüş durumda. Her ilköğretim okulu, bakanlığın verdiği kendine ait şifre ile kendi okuluna ilişkin her türlü bilgiye erişebiliyor. Öğrencisinin sınavdaki netlerini, durumunu, tercihini takip edebiliyor.
ÖSYM de liselerin bu sorununu aynı yöntemle çözebilir. Her liseye “şifre” vererek sadece kendi okul öğrencilerinin bilgilerine erişim yetkisi sağlayabilir. Bu uygulamayı zaten üniversitelere şifre vererek yıllardır yapıyor. Bu kez şifreyi liselere verecek ve okulların kendi öğrencilerinin bilgilerine ulaşmasını sağlayacak.
Zaten okul yöneticileri de rehberlik öğretmenleri de ÖSYM’den bunu talep ediyor. Sadece seslerini ve taleplerini anlatacak yetkili birini bulamıyorlar. Anlaşılan ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ali Demir’e ulaşmak kolay olmuyor.

Yazıyı Paylaş

Google +

Whatsapp