Top
Pervin Kaplan

Pervin Kaplan

pkaplan@htgazete.com.tr

23/06/2013

Ya meslek lisesi ya imam hatip

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) 2010'da kademeli olarak başlattığı genel liselerin dönüştürülmesi sürecini geçtiğimiz ay tamamladı. Genel liselerin büyük kısmı Anadolu lisesi olurken, bazıları da meslek ve imam hatip lisesine dönüştürüldü. Bu şekilde bugüne dek bin 700 genel lisenin dönüşümü gerçekleştirildi. Örneğin bu yıl dönüşümü gerçekleşmeyen 937 genel liseden 460'ı Anadolu, 378'ini mesleki ve teknik, 49'u da imam hatip lisesi olarak eğitim verecek.

Önümüzdeki yıldan itibaren artık genel lise programı uygulayan müstakil bir lise olmayacak. Ancak çok programlı liseler bünyesinde genel lise programları söz konusu olacak. Bu durumda "mahalle mektepleri" olarak gördüğümüz ve sınavlarda yeterli puanı alamayan öğrencilerin devam ettiği genel liseler artık tarihe karışmış olacak.

Bu durumda "Sınavlarda yeterli puanı alamayan öğrenciler ne olacak? " sorusu akla geliyor. Bunun yanıtını da MEB Ortaöğretim Genel Müdürü Ercan Türk veriyor. SBS sonuçlarına göre puanı düşük olan ve Anadolu liselerine yerleşemeyenler mesleki teknik eğitime, imam hatip liselerine veya çok programlı liseler bünyesindeki genel lise programlarına kayıt yaptırabilecek.

İşte bu durum eğitimcilerin eleştirisine neden oluyor. Dün eğitimcilerle bu konuyu konuştuk. Sınavda yeter puan alamayan öğrencilerin mesleki ya da imam hatip liseleri arasında tercih yapmak zorunda bırakılmasından endişeliler.

Eğitim İş İstanbul 4 Nolu Şube Başkanı Maksut Balmuk çocuklarına üniversite eğitimi aldırmak ailelerin imam hatip liselerini tercih etmek zorunda kalacaklarını söyleyerek, "Çünkü üniversiteye hazırlayan akademik program bu okullarda var" diyor.

Türk Eğitim Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk da Anadolu liseleri sınavla öğrenci aldığı için birçok öğrencinin istemediği halde mesleki teknik eğitim okullarına gitmek zorunda kalacağı endişesini dile getiriyor. Koncuk'un dikkat çektiği bir başka nokta ise genel liseler alt yapısı olmadan Anadolu lisesi olduğu için bu okullarda bir kalite sorunu yaşanacak.

Türkiye Özel Okullar Birliği Derneği Başkanı Cem Gülan ise genel liselerin Anadolu lisesi haline getirilmesinin tabela değişikliği olduğunu vurgulayarak, "Aslında Anadolu liseleri kapanmış oldu" diyor. Genel liselerde sınırlama olmamasına rağmen Anadolu liselerinde yasal olarak sınıf mevcutlarının 30 olduğuna dikkat çeken Gülan, "Açıkta kalan öğrenciler bu yüzden sorun yaşayacak. Gidecekleri genel lise kalmadı. Öğrencinin seçme hakkı olmayacak" diyor

Eski Eğitim Sen Genel Başkanı Alaaddin Dinçer de iki seçeneği istemeyenlerin zorunlu açık liseye yöneleceklerini oysa tüm öğrencilere örgün eğitim fırsatı tanınmasının önemli olduğunu vurguluyor.
Bakanlığın Anadolu lisesini kazanamayan öğrencileri iki seçenekten birini seçmeye zorlaması yerine imam hatip ve meslek liselerine gitmek istemeyen ama yükseköğretim düşünen öğrenciler için çözüm bulması gerekiyor.
Yazıyı Paylaş

Google +

Whatsapp