Top
Pervin Kaplan

Pervin Kaplan

pkaplan@htgazete.com.tr

22/09/2014

214 puan düşen okul bile var

OKULLARIN açılmasının üzerinden bir hafta geçti ama hâlâ “okuyacağı lisesi belli olmayan” öğrenciler var. Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi’ne (TEOG) göre boş kalan kontenjanları doldurmak için getirilen ve 5 hafta süreceği açıklanan “nakillerde” bugün son hafta başlıyor. İkinci hafta 16 bin üçüncü hafta 39 bin, geçen hafta da okullarda 13 bin 130 boş kontenjan var.

Bu hafta aralarında Galatasaray, İstanbul (Erkek) ve Kabataş Erkek’in de yer aldığı liselerdeki boş kontenjanlar için “taban puan şartı” olmadan beşinci kez nakiller yapılacak. Geçen hafta dolan Galatasaray Lisesi’nde öğrencilerin özel okula geçmesiyle iki boş kontenjan kaldı. Bu sayı İstanbul’da (Erkek) 3, Kabataş Erkek’te 10’u İngilizce sınıfında olmak üzere 12.

TEOG sisteminin yerleştirmesi ilk açıklandığında “taban puansız” nakil uygulamasının aynı okula aralarında büyük puan farkı olan öğrencilerin girmesine yol açacağını dile getirerek, böyle bir uygulamanın “sınavla kazanılmış başarıyı” gölgeleyeceğini söylemiştik. Sistemin “şansa” dayanacağını, istatistik hesaplama yapan ve kontenjanları iyi takip eden velilerin bu sistemde fark yaratacağını anlatmıştık.

Son 4 nakil dönemini incelediğimizde tıpkı İstanbul Göztepe İhsan Kurşunoğlu Anadolu Lisesi’nde olduğu gibi bazı okullarda aralarında büyük puan farkı olan öğrencilerin yerleştirildiği görülüyor. Bu okula A grubu yerleştirmelerinde en son giren öğrencinin puanı 451.6893 iken, dördüncü nakil döneminde yerleşen öğrencinin puanı 237.3035. Yani okula ilk yerleştirmede giren öğrenciden 214 puan daha düşük öğrenci yerleşti. Birçok lisede 5 ile 33 puan arasında düşüşler görülüyor. 5’inci nakil döneminde de bu düşüşlerin sürdüğünü göreceğiz.

Üstelik bu tabloları sadece 5 hafta olacağı açıklanan TEOG nakil uygulamasında değil, tüm yıl boyunca göreceğiz. Çünkü Milli Eğitim Bakanlığı geçen hafta yaptığı ortaöğretim yönetmeliğini değiştirdi ve tüm yıl boyunca okullar arasındaki geçişlerde taban puan şartının aranmasını kaldırdı. Bu uygulama da sadece hazırlık ve 9. sınıflar için değil, tüm sınıflar için geçerli. Bir okulda artık boş kontenjan varsa “taban puansız” yerleştirmeler yapılacak. Tıpkı örnek verdiğimiz Anadolu lisesinde olduğu gibi yıl içinde aralarında 214 puanlık farkların olduğu öğrenciler aynı okula yerleşecek.

Böyle bir sistemde de “iyi okullara” yerleştirmelerde öğrenci başarısı değil, velinin kontenjan takibinde ne kadar başarılı olduğu önemli olacak.

Yazıyı Paylaş

Google +

Whatsapp