Top
Pervin Kaplan

Pervin Kaplan

pkaplan@htgazete.com.tr

21/11/2013

Din'den 2 doğru 1 matematik sorusuna eşit

YABANCI ve Türk özel liselerinin adaletsizlik yaratacağı gerekçesiyle sınav sonuçlarını kullanmayacakları 3 ders var. Bunlardan biri yabancı dil. SBS'de İngilizce sorularıyla Almanca ve Fransızca soruları arasında "bir eşitlik" yoktu. Bu sınavlarda da eşitlik sağlanamayacağını düşündükleri için sonuçları kullanılmayacak.
İkinci ders TC İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük. SBS'de sosyal bilgiler testi vardı ve bu dersin sorularına bu bölüm içinde yer veriliyordu. Ama testin içinde coğrafya, vatandaşlık gibi "sosyal sorular" da öğrencilere yöneltilirdi. Şimdi bu niteliğini yitirdi ve tek dersle sınırlandırıldığı için kolejler sonuçlarını dikkate almayacak.
Gelelim tartışma yaratan Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi sınavına. Din dersi soruları SBS'de de vardı ama 20 soru içinde yalnızca 4 tane. Sosyal bilgiler testinin içinde yer alırdı. Bu dersten muaf öğrenciler için alternatif sorular oluyordu. Alternatif ve din dersi sorularının cevapları aynı olduğu için isteyen her öğrenci bu soruları yanıtlayabilirdi. Ama temel ders olarak yer almazdı.
Geçen yıl üniversite sınavlarına YGS'de 5, LYS-4'te de 8 tane olmak üzere 13 din sorusu konulunca "Yükseköğrenim görmek için neden din bilgisini kanıtlamak gerekiyor?" diye sormuştuk. Üstelik de bu soruların alternatifi yoktu. "Din dersinden muaf öğrenciler için bunun adaletsizlik yaratacağını ve bir öğrenci dava açsa bu nedenle sınavın iptal edileceğini" yazınca apar topar ÖSYM alternatif soru hazırladı.
Yeni liselere geçiş sisteminde 6 temel ders arasında Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinin de 20 soruyla yer aldığı açıklandığında başta bu dersi almayanlar açısından adaletsiz bir puanlama olacağını yazdık. Çünkü bu dersten muaf öğrencilerin puanları 5 ders ve 10 sınav üzerinden, diğerlerinin ki ise 6 ders toplam 12 sınav üzerinden. Bu sonuçlar da yerleştirme puanlarına yüzde 70 etki yapacak.
Derslerin ağırlık katsayılarına baktığımızda din dersinin katsayısı 2. Yani bu dersten alacağınız puan Türkçe, Matematik ve Fen ve Teknoloji derslerinin sınavlarından alacağınız puanın yarısı kadar etkili.
Eğer bu dersin soruları çok zor olur ve ortalamaları düşük gelirse din dersinden muaf olan çocuklar avantajlı olacak. Sorular kolay ve ortalamalar da yüksek olursa bu kez de dezavantajlı olacak. Elbette bu durum bu dersi zorunlu alan öğrenciler için de geçerli olacak. Soruların "zorluk" ve "kolaylık" durumlarına göre muaf olan öğrencilere göre dezavantaj ya da avantaj kazanacak. İşte bu yüzden özel okullar bu dersin de sınav sonuçlarını kullanmayacak.

Yazıyı Paylaş

Google +

Whatsapp