Top
Pervin Kaplan

Pervin Kaplan

pkaplan@htgazete.com.tr

20/02/2013

Eğitimde dijital etik nasıl yerleşir?

TEKNOLOJİ ve internetin eğitimde de kullanımının yaygınlaşmasıyla "internet ahlakı" ya da "dijital etik" gibi kavramlar eğitimde tartışılmaya başlandı. Birçok ülke internetten öğrencilerinin "intihal" yapmasını yani kopya çekmelerini engellemek ve yapanları da yakalamak için özel "hırsızlık programları" kullanıyor. Bu programlar öğrencinin hazırladığı ödev, makale ve tezinin ne kadarının özgün, ne kadarının "aşırma" olduğunu gösteriyor. Yakalanan öğrencinin ödevi tekrarlamasından 0 verilmesine kadar bir dizi yaptırımda da okul yönetimleri tarafından uygulanıyor. Hatta bazı üniversitelerde öğrenci ve akademisyenleri uzaklaştırmaya varan cezalar var.
FATİH Projesi'yle birlikte "dijital hırsızlık-intihal" bu kez ilköğretim ve liselerde de gündeme gelmeye başladı. Üniversitelerin kullandıkları "bilgi çalanı yakalayan" programları özel okulların bazıları öğrenci ödevlerini denetlemek için kullanıyor. Aynı zamanda da öğrencilerine internetten nasıl ödev hazırlayacakları, intihalin ne anlama geldiği, fikri mülkiyet, telif hakkı gibi konularda "özel dersler" veriliyor. Tıpkı FMV Işık Okulları'nda olduğu gibi. Okullarına "internetten kaynak göstermeden bilgi alanları" yakalayan program kuran ve bu hafta "akademik dürüstlük" toplantılarına başlayan yönetim, öğrencilerini de velilerini de bu konuda bilgilendiriyor.
Özel okulların başlattığı bu bilgilendirmeler tüm okulları kapsamalı. Öğrencilere bu kavramları öğretmek, kaynak belirtmeden bir başkasının hazırladığı makaleden alıntı yapmanın tıpkı birisinin cüzdanından para çalmakla aynı anlama geldiğini anlatmak, internetteki bilgiler kullanılarak hazırlanan ödevlerde, makalelerde dikkat etmeleri gereken noktaları anlatmak gerek. Aksi halde internetten aldıkları bilgileri kendi özgün çalışmalarıymış gibi kullanan ve bunun bir "etik sorunu" olduğunu bilmeden yetişen çocuklar yarın üniversiteli ya da akademisyen olduklarında "çalmaya" devam eder. Üstelik yaptıklarının bir hırsızlık olduğunu düşünmeden ve bunun rahatsızlığını hissetmeden.
Okullarda internetin ve teknolojinin kullanımını yaygınlaştırmak üzere yola çıkan ve 4 yıl içinde ilköğretim ve lisedeki yaklaşık 17 milyon öğrenciye de "tablet" dağıtmayı planlayan Milli Eğitim Bakanlığı'na büyük iş düşüyor. Okullara "dijital etik" dersleri koyarak öğrencilerin, öğretmenlerin hatta velilerin bu konuda bilgilenmeleri sağlanabilir.

Yazıyı Paylaş

Google +

Whatsapp