Top
Pervin Kaplan

Pervin Kaplan

pkaplan@htgazete.com.tr

19/12/2016

Hatalı sorunun bedelini adaylar ödeyecek

 

Eğitim alanını düzenleyen yasanın yürürlüğe girmesiyle birlikte başta bu yıl üniversite sınavlarına girecek öğrenciler olmak üzere ÖSYM’nin düzenlediği tüm sınavlara katılacak adayları önemli bir değişiklik bekliyor. Artık sınavlarda soru ya da sorular iptal olursa adaylar puan alamayacak. Çünkü ÖSYM’nin puan hesaplama sistemi değişti.

Bu hesaplama kuralı da ilk kez hafta sonu yapılan iki sınav Tıpta Yan Dal Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı (YDUS) ile Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (ALES) Sonbahar Dönemi sınavlarında uygulanmaya başladı. 24 Aralık’ta yapılacak Elektronik Yabancı Dil Sınavı’nda (e-YDS) da aynı kural geçerli olacak.

 

PEKİ BU DEĞİŞİKLİK NEREDEN KAYNAKLANIYOR?

9 Aralık 2016 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 6764 sayılı “Milli Eğitim Bakanlığı’nın Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’da yer alan bir madde ÖSYM’nin puan hesaplama sistemini de değiştirdi.

Eğitim alanını düzenleyen kanunun 69’uncu maddesi ile ÖSYM’nin 6114 sayılı Kanunu’nda da değişiklik yapıldı. Buna göre “Sınavlardan sonra ÖSYM veya yargı mercileri tarafından iptaline karar verilen sorular değerlendirme dışı bırakılarak geçerli soruların puan değerinin yeniden saptanması suretiyle puanlama yapılır” hükmü getirildi.

İşte bu hükme göre bu değişiklik ile birlikte sadece ALES, YDUS, e-YDS gibi sınavlarda puanlama sistemi değişmiyor.

Aynı şekilde yaklaşık 2 milyon adayın girdiği üniversite sınavlarında da puanlama değişecek. YGS ya da LYS’lerde artık sınav sorularında iptal olursa bu soruyu tüm öğrenciler doğru yapmış kabul edilmeyecek. İptal edilen soru ya da sorular değerlendirme dışı bırakılacak. Soruların puan değeri ise kalan sorular üzerinden tekrar yapılacak. Oysa ÖSYM tarafından yapılan sınavlarda iptal edilen soru ya da sorularda adaylar bu soruları doğru yapmış kabul ediliyordu.

Böylece ÖSYM hazırladığı hatalı sorular ile ilgili sorumluluk almayacak. Bunun yerine hatalı sorunun bedelini adaylar ödeyecek. Aday bir yandan hatalı soru yüzünden çözmeye çalışırken zaman kaybedecek, hem de ÖSYM uzmanlarının soruları doğru hazırlamaması yüzünden puan.

 

SINAVSIZ GEÇİŞ KALKTI MI?

Özellikle mesleki ve teknik liselerde okuyan öğrencilerin en sık sorduğu iki soru var. Bunlardan biri sınavsız geçiş diğeri de ek puanla ilgili.

Meslek lisesi öğrencilerinin alanlarının devamı niteliğindeki önlisans programlarına sınavsız geçiş hakkı var. Bu hak ile ilgili bir düzenleme yeni eğitim yasasında yer almıyor. Taslakta sınavsız geçişin kaldırılmasıyla ilgili madde vardı ama yasada bu madde yok. Bu durumda öğrencilerin sınavsız geçiş hakkı sürüyor.

Geçen yıl kaldırılan ek puana gelince...

Yasa ile birlikte ek puan geri geldi. Ancak lisans değil, önlisans programlarında geçerli olacak. Hangi önlisans programlarına ek puan verileceği ve bunun ne kadar olacağını ise YÖK belirleyecek. Daha önce adaylar kendi alanlarındaki programları tercih ettiklerinde Ortaöğretim Başarı Puanı (OBP) tüm adaylar gibi önce 0.12, ardından da 0.06 katsayı ile çarpılıyordu.

 

Yazıyı Paylaş

Google +

Whatsapp