Top
Pervin Kaplan

Pervin Kaplan

pkaplan@htgazete.com.tr

19/12/2013

Türkiye 28 ülke içerisinde 20. sırada

AKADEMİSYENLERİN maaşları yıllardır tartışma konusu olur. Bu kez ABD'de akademi dünyasının haberlerini duyuran The Chronicle of Higher Education, 550 özel üniversite arasında "en çok kazanan" yöneticilerin listesini yayımlayınca ortaya 3.3 milyon doları aşan gelirlere sahip "başkanlar" çıktı. Yıllık geliri 1 milyon doları aşan yönetici sayısı 42.
Türkiye'de ise dün konuştuğum aralarında vakıf üniversitelerinin de yer aldığı rektörlerin hayali bu maaşlara ulaşmak değil, dilekleri "akademisyenliğin cazip hale getirilmesi."
Çünkü Türkiye'nin en parlak çocuklarını akademisyen olarak üniversitelerde tutamadıklarından ve lisansüstü eğitimini yurtdışında tamamlayanları da transfer edememekten yakınıyor.
YÖK'ün hazırladığı rapora göre Türkiye'de bir profesör 4 bin 124 TL, doçent 2 bin 876 TL, yardımcı doçent 2 bin 731 TL, araştırma görevlisi de 2 bin 376 TL maaş alıyor. Bu raporda 2001 yılında bir profesör maaşıyla 17 adet Cumhuriyet altını alırken, bugün 6 tane alabiliyor. Doçentin ise 12 yıl önce maaşıyla aldığı 14 adet Cumhuriyet altını sayısı bugün 4'e düşmüş durumda.
Geçtiğimiz günlerde Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı'ndan (SETA) Tekin Akgeyik 28 ülkeyle karşılaştırarak, Türkiye deki akademisyenlerin maaşlarını inceledi. Bu çalışmanın bulguları da şöyle:
■ Kıdemli öğretim üyelerine ödenen ortalama maaş açısından Türkiye 28 ülke arasında sondan 8. sırada. Meksika, Rusya, Litvanya, Ermenistan ve Çinli öğretim üyelerine göre daha yüksek maaş alıyorlar ama maaşları Malezya, Arjantin, Brezilya ve Güney Afrikalı meslektaşlarından daha düşük. Bu kategoride 9 bin 485 dolarla en yüksek maaşı Kanada, en düşük maaşı 665 dolarla Ermenistan ödüyor.
■ Türkiye deki öğretim üyelerinden Brezilya'daki öğretim üyeleri yüzde 22, Arjantinli öğretim üyeleri yüzde 46, Malezyalı öğretim üyeleri yüzde 78 daha fazla kazanıyor.
■ Türkiye deki akademisyenler ekonomik gelişme düzeyi Türkiye nin çok gerisinde olan Güney Afrikalı meslektaşlarından 2.5 kat, Hindistanlı meslektaşlarından 2.3 kat daha düşük maaş alıyor.
■ Giriş düzeyindeki maaşlar açısından Türkiye, 17. sırada. Malezya, Arjantin ve Hindistan'ın gerisinde. Akademisyenliğe ilk adım atışta en yüksek maaşı 5 bin 733 dolarla Kanada, en düşük maaşı 259 dolarla Çin ödüyor.
■ Ulusal analizlerin baz alındığı 2002-2013 döneminde öğretim üyeleri ile diğer devlet memurlarının özellikle mühendis, fizikçi ve hukukçu gibi maaşları arasındaki fark hem göreceli hem de mutlak açıdan akademisyenlerin aleyhine oldu. 2003-2013 yılları arasında diğer kamu çalışanlarının ortalama maaşı, reel olarak yüzde 61 artarken, öğretim üyelerinin maaşı ortalama yüzde 6 lık bir artış kaydetti.
Bu iki çalışma da akademisyenlerin temel maaşlarının uluslararası standartlara uygun şekilde düzenlenmesi gerektiğini gösteriyor.

Yazıyı Paylaş

Google +

Whatsapp