Top
Pervin Kaplan

Pervin Kaplan

pkaplan@htgazete.com.tr

19/04/2011

Okullar kaos ortamına sürüklenecek

MİLLİ Eğitim Bakanlığı'nın aynı okulda 5 yıl ve üzerindeki okul müdürlerinin yer değiştirmesini öngören yönetmeliği eğer yasalar ve "eşitlik" ilkesi dikkate alınarak hazırlanmış ve uygulanmış olsaydı ne eleştiriye ne tartışmaya yol açacaktı. Ayrıca şu anda olduğu gibi yıllarca sürecek dava süreçleri de başlamayacaktı.
Rotasyonun gerekli olduğu fikrine kimse itiraz etmiyor. 15-20 yıl boyunca aynı müdürün okulda görev yapması fikrini benimseyen yok. Dün mahkeme kararıyla görevine dönen müdürlerden biriyle görüştük. Rotasyona karşı çıkmadığını söylüyor ama ekliyor: "Uygulama adil olmalıydı."
Adil olmayan neydi derseniz; yıllarca Anadolu liselerinde görev yapan hatta bunlardan bazıları ödüllü ve Türkiye'nin en gözde liselerindeki eğitimcileri ilköğretim okullarına müdür olarak atayamazsınız. Zaten yönetmelik "eşdeğer ya da bir üst öğretim kurumuna atanırlar" diyor. İlköğretim okulunun da Anadolu lisesine eşdeğer olduğunu kimse savunamaz. Müdürler de "adil atama yapılmadığı" için davaları kazanıyorlar.
Bu müdürler görevlerine geri döndüklerinde ne oluyor biliyor musunuz? Rotasyonla yerlerine gelen müdür başka bir okula atanıyor. Bu kez de o eski okuluna geri dönmek için dava açıyor. Hele bu atamada da "eşdeğer kurum" ilkesi gözetilmediyse bu müdürün de açtığı davayı kazanmasına kesin gözüyle bakın.
Bu ilkenin gözetilmeden atamaların yapıldığına işte en yeni örnek: Cağaloğlu Anadolu
Lisesi'ne rotasyonla atanan Bakiye Öğmen, Nişantaşı Anadolu Lisesi'nden bu okula geldi. Ancak bir ilköğretim okuluna müdür olarak atanan Celal Yıldırım açtığı davayı kazandı ve okula geri döndü. Öğmen de, okuldaki müdürlük görevinden alındı. Yönetmeliğe göre "eşdeğer bir kuruma" yani bir Anadolu Lisesi'ne ya da eski okuluna atanması gerekirken, Beşiktaş'ta bir ilköğretim okuluna müdür yapıldı. Bu kez yönetmeliğin mağduru Öğmen oldu. Dava açarsa eski okuluna geri dönecek. Ancak Öğmen'in okuluna atanan müdür ne olacak? O da başka ilköğretime ya da başka okula atanacak ve dava açacak. Sonunda o da geldiği okula dönecek. Onun yerine atanan da başka okula gönderilecek. Bu ilk başlangıç noktasına kadar sürecek ve herkes sonunda rotasyondan önceki görev yerine dönene kadar bu sürecek.
Birde Danıştay'daki davayı unutmamak gerekiyor. Davanın açılma gerekçelerinden biri yönetmeliğin geriye dönük uygulamasıydı. Tüm yasalar çıkarıldığı tarih itibarıyla geçerli iken bu yönetmelikte 5 yıl geriye dönüldü.
Sonuç, bu yönetmelik daha ilk adımda yanlış uygulanmasıyla okullarda kaosa yol açtı. Önümüzdeki günlerde müdürlerin bu kez rotasyonla değil, mahkeme kararlarıyla yer değiştirdiklerini göreceğiz.

Yazıyı Paylaş

Google +

Whatsapp