Top
Pervin Kaplan

Pervin Kaplan

pkaplan@htgazete.com.tr

19/02/2014

Heceleyebilen öğrenci yetiştiriyoruz

BİRKAÇ yıl önce İstanbul'un göbeğinde iyi tanınan bir liseyi ziyaret ettiğimde, müdürü önüme bir dosya koymuştu. 9. sınıfta yani lise 1. sınıfta okuyan öğrencilerin okuma becerilerini ölçmüşlerdi. Öğrencilerin yüzde 20'sinden fazlası ancak heceleyerek okuyabiliyordu. Üstelik bu çocuklar ilköğretimden 5 üzerinden ortalama 4 ile mezun olmuşlardı. Bu çalışmayı haberleştirmiştik.
Bunu neden hatırladığıma gelince; sayfamızda da okuyacağınız gibi arkadaşımız Sultan Uçar, Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) ilköğretimde okuma yazma bilmeyen öğrencileri saptamak için çalışma başlattığını duyuran bir haber yazdı. PISA verileri, bakanlığı bu öğrencileri saptamak için harekete geçirmiş.
Aslında PISA gibi lise ve üniversite geçiş sınavlarının verileri de öğrencilerin ne durumda olduklarını ortaya koyuyor. Üniversite sınavlarının ilk aşaması Yükseköğretime Geçiş Sınavı'nda (YGS) 0 alan öğrencilerin sayısının nasıl katlanarak arttığını bu köşede defalarca dile getirdik. 2010'da 14 bin 156 olan "sıfırcı" sayısı 2011'de 38 bin 269'a, 2012'de ise 50 bin 805'e yükseldi. Geçen yıl ise ÖSYM, bu öğrenci sayısını bulduğu formülle adeta eritip 8 binlere düşürmeyi başardı. Ancak yaptığımız çalışma bu sayının 69 binlere dayandığını gösteriyordu.
Üstelik de üniversite sınavında yapılamayan sorular içerisinde iki işlem gerektiren, ilköğretim 3. sınıfların derslerinde çözdükleri basit matematik problemleri bile yer alıyor.
Bu sene MEB de ÖSYM de "başarı" oranlarını açıklamayacaktır. Ancak bir değişiklik olmayacaktır. Sorun bizim çocuklarda değil. Onlar, başka ülke çocuklarından "daha az akıllı" olmadıklarına göre sorun eğitim sisteminde. Bu sistem de onların öğrenip öğrenmediklerini dert etmeden bir üst sınıfa taşıyor.
Çünkü ilköğretimin ilk 3 yılında yazılı sınav yok. İlköğretim Kurumları Yönetmeliği'ne göre: "İlköğretimde sınıf tekrarı yaptırılamaz." Çocuk ilk 4 yılda durumu ne olursa olsun üst sınıfa geçiyor.
Ortaokulda başarısız öğrenci için öğretmen sınıf tekrarı kararı verse bile önce Şube Öğretmenler Kurulu sonra da veli baskısıyla öğrenci üst sınıfa geçiriliyor.
Lisede 100 üzerinden 50 tutturan öğrenci notu 0 olan bir dersi olsa bile sınıf geçiyor. Eskiden dil anlatım dersi zayıf olan sınıf tekrarı yapardı, şimdi bu dersten sorumlu oluyor. Son yapılan değişiklikle başarısız derslerinizin sayısı da 5'ten 6'ya yükseldi. Yani 7 dersten başarısız değilseniz lisede de sınıf geçmenizi kimse engelleyemez.
Böyle bir sistemde yetişen öğrencinin PISA, üniversite ve lise geçiş sınavlarındaki başarısızlıkları, okuma yazmayı bilmemeleri, lisede bile heceleyerek okumaları sizi şaşırtıyor mu?

Yazıyı Paylaş

Google +

Whatsapp