Top
Pervin Kaplan

Pervin Kaplan

pkaplan@htgazete.com.tr

18/11/2013

Dershane dediğin 2.5 milyar TL'lik bir pazar

EĞER geri adım atılmazsa dershaneler üniversite sınavlarının son bulacağı haziran ayının sonunda kapanmış olacak ve "Etüt Merkezi" gibi isimlerle de yola devam etmelerine izin verilmeyecek. Sektörde 50 bini öğretmen 70 bini aşkın çalışan ise gelecekleriyle ilgili büyük kaygı taşıyor. Benzer kaygı bu kurumlara devam eden yaklaşık 1.5 milyon öğrenci velisinde de var. Çünkü öğrenciler dershanelere yalnızca derslerdeki eksikleri tamamlamak için gitmiyor. "Akademik olarak eşit öğrenciler" sınavlarda rakiplerinin önüne geçebilmek için dershanedeler. Sayıları 175'i bulmuş olsa da biliyoruz ki üniversiteler, hatta liseler için yarış belli okullar için yapılıyor.
Dershane ya da özel ders yalnızca Türkiye'ye özgü bir olgu değil. Kalkınma Bakanlığı'nın Onuncu Kalkınma Planı hazırlanırken özel ders ve dershanelerin incelendiği rapor hazırlanmıştı. Rapor özellikle iki derste fen bilimleri ve matematikte "özel ders"in nasıl yaygın olduğunu gösteriyor. 2006 PISA anket sonuçlarına göre 57 ülkeden 37'sindefen bilimleri, 42'sinde ise matematik dersleri için özel ders alma oranı yüzde 40'ın üzerinde. Bu oranın OECD ortalaması fen bilimlerinde yüzde 34, matematikte yüzde 46.6.
Raporda ülkelere göre özel ders alma oranları da yer almıştı. İngiltere'de 6,11 ve 13. sınıfların yüzde 27'si, İrlanda'da lise mezunlarının yüzde 45 i, İspanya'da liselilerin yüzde 58.9'u, Portekiz'de üniversite adaylarının yüzde 54.7'si ile Litvanya'da üniversite öğrencilerinin yüzde 61.9'u, Macaristan'da yüzde 60.5'i, Polonya da yüzde 49.8 i, Slovakya da da yüzde 56 sı özel ders almış.
Rekabetin olduğu her yerde bu yarışa hazırlayacak kurumlar her zaman çıktı ve çıkacak da. Bugün adları dershanedir, yarın başka bir isim altında "özel ders" olarak sürer.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin Türkiye Eğitim Meclisi Sektör Raporu'na göre veliler dershanelere yıllık en az 1.2 milyar TL ödüyor. Dershanelerin sınavlara hazırlık amaçlı yayınları 500 milyon TL'yi buluyor. Öğretmenlere yıllık en az 482 milyon TL, diğer çalışanlara yaklaşık 170 milyon lira ödeniyor.
Son bulacak olan işte bu 2.5 milyar TL'lik pazara sahip sektör olacak.

Yazıyı Paylaş

Google +

Whatsapp