Top
Pervin Kaplan

Pervin Kaplan

pkaplan@htgazete.com.tr

18/08/2013

Çok programlı lise açıkta kalana seçenek mi?

DÜN Ortaöğretim Genel Müdürü Ercan Türk, Edirne'de katıldığı toplantıda sınavla bir okula yerleşemediği için açıkta kalacak öğrenciler için seçenekleri sıraladı: Meslek, imam hatip, çok programlı, açık ve özel liseler.
Gelelim 5 seçenekten birine gidebilecekleri söylenen öğrencilere ve bu okul türlerinin çözüm olup olmadığına. Bu öğrencilerin sayısı Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı'nın da açıkladığı gibi 574 bin. Ancak unutmayalım bu sayı puanları ne olursa olsun açıkta kalacak öğrenci sayısını ifade ediyor. Çünkü sınavla öğrenci alan okulların kontenjanı 659 bin. Bu yıl 9. sınıfa başlayacak öğrenci sayısı 1.2 milyonun üzerinde. Kontenjan yeterli olmadığından bu öğrenciler "sınavsız" okullara gitmek zorunda. Bu her yıl yaşanan bir gerçek. Sorun; bu yıl açıkta kalanlar için genel lise seçeneğinin kalması. Çünkü Anadolu lisesi oldular ve sınavla öğrenci alıyorlar. Oysa bu okullar çocuğuna üniversiteye hazırlanması için akademik eğitim aldırmak isteyen ailelerin tercihiydi.
Gelelim seçenek olarak sunulan okul türlerine;
Bunlardan biri açık lise. Bu seçenek 14 yaşındaki çocuklarn örgün eğitimden ayrılmalarını öngörüyor. Bunun eğitimin amaçlarıyla ne derece uygun olduğu tartışılır.
İkinci okul türü özel lise. Şu anda özel okullarda okuyan öğrenci sayısı yaklaşık 560 bin. Bu sayı Türkiye'de yarım milyon ailenin çocuğunu özel okula gönderebilecek ekonomik güce sahip olduğunu gösteriyor. Genel lise kalmadığından en az 15 bin TL ödeyerek, bu okulları seçecek aile sayısının yüz binleri değil, ancak binleri bulacağı ortada. Ayrıca istediği için değil, zorunluluktan bu seçeneği değerlendireceğini de unutmayalım.
Gelelim akademik eğitim isteyen ailelerin karşısına "çözüm gibi sunulan" Çok Programlı Lise'lere. Bu liselerin sayısı İstanbul'da yalnızca 20 tane. Eğer her okula birer "genel lise" şubesi açılsa ve 40'ar öğrenci alınsa İstanbul'daki kontenjanı 800 olur. Oysa geçen yıl genel liseye başlayanların sayısı 48 bindi. Bu yıl da aynı sayıda talep olacağını varsaydığımızda genel liseye gitmek isteyecek 47 binin üzerinde öğrencinin bu okullardan yararlanamayacağı ortada. Okulların Türkiye'deki toplam sayıları 1259. Her birine 40'ar kişilik genel lise şubesi açılsa 50 bin öğrenci girer. Bu da ancak İstanbul talebini karşılar.
Aslında 574 bin öğrencinin gerçek seçenekleri olarak iki okul türü meslek ve imam hatip liseleri kalıyor. Bu iki lise türüne geçmiş yıllarda da aileler çocuklarını gönderiyordu. Ama istedikleri için seçeneksizlikten değil. Bu yıl tartışılan ise ailelerin "seçeneksiz kalması." Tartışılan bu okulların "ikinci sınıf" olup olmadıkları değil, "zorunluluktan" seçilecek olmaları.

Yazıyı Paylaş

Google +

Whatsapp