Top
Pervin Kaplan

Pervin Kaplan

pkaplan@htgazete.com.tr

17/07/2014

Alternatifli tercih listesi oluşturun

YARIN üniversite tercihlerinde son gün. Birçoğunuz son dakikaya kadar yani bu gece 23.59’a kadar tercihlerinizde değişiklik yapacak, bazı programları ekleyecek, bazılarını da çıkaracaksınız. Bu son günde tercihlerinizle ilgili bazı hatırlatmalar yapmak istiyorum.

Gençler en fazla “Program mı üniversite mi?” ikilemini yaşıyor. Bazı “marka” olmuş üniversiteleri “Hangi program olursa olsun, fark etmez” diyerek tercih eden gençler görüyorum. İstemediğiniz bir programı marka olmuş üniversitede en az 4 yıl boyunca okuyacağınızı hatırlayarak tercihinizi yapmalısınız. Yatay geçiş ya da yandal, anadal yapmak mümkün ama kolay da değil. En başta notlarınızın çok yüksek olması gerek. Bunu gerçekleştirebileceğinize inanıyorsanız, “Başka bölüme geçerim” diyerek tercih yapabilirsiniz.

Tercih yaparken artık başarı sıranızı göz önüne alacağınızı biliyorsunuz. Ancak tavsiyem devlet üniversitelerinde bazı lisans programlarında kontenjanlar düştüğü ve kimya, matematik öğretmenlikleri gibi geçen yıl kapatılan programlar bu yıl tekrar öğrenci alacağı için 2012 başarı sıralarını ve kontenjanlarını da dikkate almalısınız. Bir de özellikle TM’ciler son yıllarda hukuk, iş garantisi olduğu kabul edilen öğretmenlikler ile rehberlik ve psikolojik danışmanlık programlarını tercih ediyor; bu bölümlere sayısal öğrencilerinden de talep geldiğini unutmayın. Listenizi hazırlarken bu gerçeği de göz önünde bulundurup başarı sıranızın altındaki programlardan da seçmeyi unutmayın ve alternatifli bir liste oluşturun.

Başarı sıranızın yüzde 50 üstünde ve yüzde 50 altında program seçmek tercih yelpazenizin geniş olmasını sağlayacak. Geniş bir aralıktan tercih yapmak açıkta kalmamanızı sağlar.

Bir başka uyarım ise açıkta kalmamak için 30 tercihin tümünü doldurmak zorunda hisseden gençlere. İstemedikleri hatta yerleştirildikleri takdirde okumayı bile düşünmedikleri programları yazacaklar unutmayın kayıt yaptırmasanız bile ÖSYM sizi “yerleşmiş” kabul edecek ve gelecek yıl puanınızın çarpılacağı katsayınız yarıya düşecek.

Tavsiyem önce ilgi ve yeteneklerinize uygun okumak istediğiniz programı seçin. Sonra da hangi üniversitelerde okuyabileceğinizi belirleyin. Üniversiteleri seçerken; uluslararası saygınlığını, bilimsel üretkenliğini, size hangi olanakları sağlayacağını, okumak istediğiniz alandaki çalışmalarını, akademisyen kadrosunu, burslarını, yurtlarını, ulaşımını, sosyal ve spor kulüplerini kısaca üniversiteyi her yönüyle araştırmalısınız. Her yıl yarım milyon gencin yerleştikleri bölümlerde okumak istemedikleri için tekrar sınava girdiklerini hatırlatarak tercih listenizi tekrar gözden geçirmenizi tavsiye ederim.

Yazıyı Paylaş

Google +

Whatsapp