Top
Pervin Kaplan

Pervin Kaplan

pkaplan@htgazete.com.tr

17/04/2014

MEB, 40 bin öğrenciyi gözden çıkarmış

YAKLAŞIK 10 gün sonra liselere geçişte bu yıl ilk kez uygulanacak yeni sistemin son sınavları yapılacak. Bu yıl öğrenciler Türkçe, Matematik, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, Fen ve Teknoloji, TC İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük ile Yabancı Dil olmak üzere 6 dersten toplam 12 sınava giriyor. Bu 12 sınavın sonucu liselere giriş için kullanılacak yerleştirme puanının oluşmasına yüzde 70 katkı sağlayacak. Yerleştirme puanının yüzde 30’u da öğrencilerin 6., 7. ve 8. sınıf okul notlarından oluşacak.
İlk dönem sınavlarına geçtiğimiz kasım ayında giren öğrenciler, bu dönem sınavlarına da 28 ve 29 Nisan günlerinde katılacak. Bu sınavlara hastalık, ameliyat, ailesinden birinin ölümü gibi nedenlerle giremeyen öğrenciler, tıpkı geçen dönem olduğu gibi bu dönem de mazeret sınavlarına girme hakkına sahip olacak.
Geçen dönem 8. sınıfta okuyan toplam 1 milyon 290 bin 717 öğrencinin 45 bin 984’ü asıl sınavlara girmedi. 45 binden fazla öğrencinin mazeret sınavlarına katılması beklenirken katılım ancak yüzde 10 oranında gerçekleşince büyük şaşkınlık yarattı. Çünkü yaklaşık 40 bin öğrenci mazeret sınavına girmedi. İstanbul’da 6 bin 598 öğrenciden yalnızca 600’ü ilk gün, 578’i de ikinci gün sınavlara katıldı. Van Başkale’de sınava girmesi beklenen 308 öğrencinin biri bile ortada yoktu.
Sonuçları sadece liselere geçişte değil, aynı zamanda sınıf geçmede de kullanılacak mazeret sınavlarına katılımın bu kadar düşük olması “Bu öğrenciler kim?” sorusunun yöneltilmesine neden oldu. O dönem de vurguladığımız gibi bu çocuklar “devamsızlar” yani okulu terk edenler, eğitimle ilişiği kesilenler. Bu çocuklar araştırıldığında kiminin çalıştırıldığı, kiminin de “evlendirildiği” görülecek.
12 yıllık eğitim zorunlu olmasına rağmen sadece 8. sınıfta 40 binden fazla çocuk şu anda eğitim sistemi dışına çıkmış görünüyor.
Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı’nın yayımladığı sınavlarla ilgili genelgeden anlaşıldığına göre, MEB bu çocuklardan ümidini kesmiş durumda ve onların okula döneceklerini düşünmüyor. Çünkü ikinci dönem yapılacak sınavlar için bu çocuklara “sınav evrakı“ bile hazırlanmamış. 90 gün ve üzerinde devamsızlığı olan öğrenciler sınav salonlarına yerleştirilmemiş. Bu öğrencilerden şayet gelenler olursa yedek salonlarda sınava girecek.
Oysa ilk sınavların ardından bu çocukların bulunması ve çıktıkları zorunlu eğitim sisteminin içine alınmış olmaları gerekirdi.

Yazıyı Paylaş

Google +

Whatsapp