Top
Pervin Kaplan

Pervin Kaplan

pkaplan@htgazete.com.tr

17/01/2015

Taban puan eğitim için de şart

BİR süredir YÖK’ün tıp ve hukuk fakülteleri için taban puan getireceğini konuşuyoruz. Bu iki programda okuyan öğrenciler arasında var olan “puan uçurumları” yıllardır tartışılıyor. Parası olan düşük puanlı öğrenci diğer programlara olduğu gibi tıp ve hukuk fakültelerine de barajı aştığı takdirde yıllardır rahatlıkla girebiliyor. Mezuniyetinin ardından da doktor ve hukukçu oluyor. Birine sağlığımızı ve canımızı, diğerine de adaleti teslim ediyoruz.

İşte insan yaşamını doğrudan etkileyen bu bölümlere girecek öğrenciler için belli kriterlerin olması gerektiği hem üniversiteler hem de YÖK tarafından kabul edilmiş durumda. Bu yüzden de “kalite” için taban puan uygulamasının başlatılması gündemde. Yakın gelecekte mimarlık ve mühendislik programlarında da aynı uygulama olacak.

Bu programlar için “İnsan yaşamını etkiliyorlar” diyoruz ama en önemli programlardan birini unutmuyor muyuz?

Eğitim fakültelerini. Bu fakültelerde okuyan, mezun olan ve öğretmen olarak görev yapanlara ise çocuklarımızı teslim ediyoruz. Onlar “geleceğimizi” etkiliyor ve biçimlendiriyor. Madem öğretmenlerin kalitesini tartışıyoruz, başarılı öğretmenin başarılı öğrencileri olduğunu söylüyoruz. O zaman öğretmenin kalitesini yükseltmek için bu fakültelere de taban puan koymalıyız.

Üniversiteli olmak için son 4 gün

ÜNİVERSİTELİ olabilmek için ilk adımı Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi’ne (ÖSYS) başvurarak atanacaksınız. Ardından da 15 Mart Pazar günü gerçekleştirilecek Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) ile haziran ayında yapılacak Lisans Yerleştirme Sınavları’na (LYS) katılabileceksiniz. Başvurular geçtiğimiz 5 Ocak’ta başladı ve 19 Ocak’ta son bulacak. Eğer başvurunuzu internet üzerinden yapacaksanız 23.59’a kadar süreniz var. Bir başvuru merkezi aracılığı ile gerçekleştirecekseniz mesai bitiminde başvuru hakkınız da son bulacak.

Ancak unutmayın, başvurunuzun kabul edilebilmesi için ücret de yatırmak zorundasınız. Başvuru ücreti için süre ise 20 Ocak günü son bulacak. Eğer süre sona erene dek ücret yatırmazsanız Aday Başvuru Formu’nu ÖSYM’ye teslim etmiş olsanız bile başvurunuz geçersiz sayılacak. Bu durumda da ne YGS ve LYS’lere girebilirsiniz ne de sınavsız geçiş hakkından yararlanabilirsiniz.

Bu yıl da sınavlara yaklaşık 2 milyon öğrencinin girmesi gerekiyor. ÖSYM’nin açıklamasına göre ücretini de yatırarak başvurusunu tamamlayan aday sayısı 1 milyon 17 bin 872 oldu. Bu gençlerin 995 bin 405’i YGS’ye girecek. 22 binden fazlası da sınavlara hiç katılmayacak ve sınavsız geçiş hakkını kullanarak, öğrenimlerini gördükleri programların devamları niteliğindeki önlisans programlarına geçecek.

Her yıl ücretini yatırdığı halde Aday Başvuru Formu’nu tamamlamadığı için başvurusu geçersiz sayılan binlerce genç oluyordu. Bu yüzden de önce başvuru işleminin yapılmasına, sonra ücretin ödenmesine karar verildi. Siz de geçmiş yıllarda olduğu gibi aynı hatayı tekrarlamayın. Önce başvurunuzu yapın ama ardından da sınavsız geçiş ya da YGS’ye girmek için ücretinizi ödeyerek, işleminizi tamamlayın.

Yazıyı Paylaş

Google +

Whatsapp