Top
Pervin Kaplan

Pervin Kaplan

pkaplan@htgazete.com.tr

16/06/2013

Soruları sonuna kadar okuyun, şekilli sorulardan çekinmeyin

BUGÜN üniversite yerleştirme sınavlarının ikinci aşaması olan Lisans Yerleştirme Sınavları’ndan Matematik ve Yabancı Dil Sınavları yapılacak. Dün de Sosyal Bilimler Sınavı gerçekleştirilmişti. Yaklaşık bir hafta süren LYS’ye hazırlık dizimizde sizlere sınavlarda çıkacak soruları ve dikkat etmeniz gereken noktaları anlattık. Bugün bir kez daha en çok yapılan hataları tekrarlamak istiyorum. Birçok öğrenci bu hatalar yüzünden puan kaybediyor ve istedikleri programlara yerleşme şanslarını yitiriyor.

SORULARI SONUNA KADAR OKUYUN:

Öğrencilerin yaptığı en büyük hataların başında soruları sonuna kadar okumamak geliyor. Bu hata yalnızca edebiyat ya da sosyal bilimler testlerinde yapılmıyor. Matematik, fizik, kimya sorularını da öğrenciler sonuna kadar okumuyor. Bu da sorudan ne istediğinin anlaşılmamasına ve yanlış yanıtın verilmesine yol açıyor.

ŞEKİLLİ SORULARDAN ÇEKİNMEYİN:

Çoğu kolay olan çok şekilli sorular ‘zor’ denilerek çözülmüyor. Aynı şekilde birkaç işlem gerektiren soruların da zor olduğuna ilişkin bir önyargı var. Oysa bu soruların aralarında da çok kolayları bulunuyor. Bu soruları ‘Nasılsa yapamam’ diyerek geçmek yerine yapabileceğinize inanarak bakmalısınız.

ÖNYARGINIZI BIRAKIN:

Bazı sorular için öğrencilerin, ‘zor’, ‘yapılamaz’ gibi önyargıları oluyor. Oysa bu doğru değil. Eğer önyargılarınızdan kurtulabilirseniz bu soruları da yapabileceğinizi göreceksiniz.

İŞLEMLERİNİZİ KONTROL EDİN:

Birkaç işlem yaparak sonuca ulaşacağınız sorularda ara işlemlere dikkat edin. Burada yapacağınız bir hata sonuca ulaşmanızı engeller. İşlemlerde toplama yerine çarpma ya da çıkarma yapılabiliyor. Hangi işlemi yaptığınızdan emin olun. Çok basit bir işlem bile olsa yazarak yapmayı tercih edin, böylece hata yapmanın önüne geçersiniz.

TANIMLAMALARA DİKKAT EDİN:

Sorudaki tanımlama cümlelerine dikkat edin. “En çok“, “en az”, “kaç farklı değer vardı” gibi tanımları acele etmeden dikkatli okuyun.

YANLIŞ DEĞERLENDİRME YAPMAYIN:

Hatalardan biri de öncüllü sorularda yapılıyor. İlk öncül yanlış değerlendirilirse sorunun yanıtı da yanlış oluyor. Bu nedenle öncülleri dikkatli okumanız gerekiyor.

TÜM BİLGİLERİ KULLANIN:

Size yöneltilen sorudaki tüm bilgileri kullanın. Eğer sonuca ulaşamıyorsanız, işlemlerinizi kontrol edin, kullanmadığınız bir bilgi olabilir.

YANLIŞ ŞIKKI İŞARETLEMEYİN:

Öğrencilerin yaptığı bir başka hata da yanıt kâğıdında yanlış şıkkı işaretlemekten kaynaklanıyor. Oysa soruyu çözerken, doğru şıkkı buluyor ama yanıt kâğıdına geçirirken başka bir şıkkı işaretliyor. Bu işaretleme de yanlış kabul ediliyor.

ŞIKLARI KAYDIRMAYIN:

Heyecandan en çok yapılan hatalardan biri de yanıtlarda şıkları kaydırmak. Hangi sorunun yanıtını geçirdiğinize dikkat edin.

İKİ DAKİKANIZ OLACAK:

Bu yıl geometri sorularında süreniz artırıldı. Soruları çözmek için 2 dakikanız olacak. Matematik testinde ise yine süreniz her soru için 1.5 dakika olarak kaldı.

ŞEKİLLERİN YANINDAKİ BİLGİLERİ OKUYUN:

Geometri testlerinde yapılan hatalardan biri de şekilli sorunun yanında yer alan bilgilerin okunmaması. Oysa bu bilgiler sizin doğru yanıtı bulmanızı sağlayacak. Bu nedenle bu bilgileri okumayı ihmal etmeyin.

YANIT KESİNDİR:

İşlem gerektiren sorularda “yakın” diye bir seçenek olmadığını unutmayın. Sorunun yanıtı kesindir. Seçeneklerden hiçbirinde sizin bulduğunuz değer yer almıyorsa “yakın seçenek” diye bir şık olmadığını unutmayın. İşlemlerinizi tekrar kontrol ederek, kullanmadığınız bir bilgi ya da hatalı bir işlem olup olmadığını kontrol edin.

GEÇMİŞ YILLARIN SINAVLARI:

Yabancı Dil sorularında da uzmanların öğrencilere uyarısı hep önceki yılların sorularına bakmaları oluyor. Paragraf bağlantılı soruları yapabilmek için metni iyi anlamanız gerektiğini unutmayın.

Yazıyı Paylaş

Google +

Whatsapp