Top
Pervin Kaplan

Pervin Kaplan

pkaplan@htgazete.com.tr

16/03/2012

Dünya ligine nasıl çıkılır?

TIMES Higher Education'ın (THE) dünya üniversitelerini "saygınlıklarına" göre sıraladığı ve ODTÜ'nün ilk 100 içinde yer aldığını gösteren listeyi HABERTÜRK'te açıkladık. Aynı gün THE da listesini açıkladı. Bir gün önce THE Editörü Phil Baty listeyi benimle paylaşmıştı. Kuruluşları birkaç asra dayanan Harvard, Cambridge, Oxford gibi dünya devlerinin arasında saygınlık sıralamasında bir Türk üniversitesinin yer alması Türk yükseköğretimi için büyük bir gurur. Dileğimiz aynı başarının Dünya Akademik Sıralaması'nda da yaşanması. Ancak bu tek başına üniversitelerin omuzlarına yüklenebilecek bir sorumluluk değil. Aynı zamanda bir yükseköğretim politikasının da geliştirilmesi gereken bir konu.
Buna en iyi örneklerden biri Çin. Bu ülke üniversitelerinin akademik alanda nasıl sıçrama yaptıklarını bu sürecin içinde yer alan bir akademisyenden dinledim. 2003 yılında "Dünyanın En İyi 500 Üniversitesi" sıralamasını ilk onlar yaptı. Shanghai Jiao Tong Üniversitesi Dünya Üniversiteleri Akademik Sıralama (AR-WU) Yöneticisi Dr. Ying Cheng'a hem sıralamanın çıkış öyküsünü hem de ülkesindeki üniversitelerin "dünya ligine nasıl çıktıklarını" sormuştum.

EĞİTİME YATIRIM
Cheng, 1980'lerde Çin'in hedefini "dünyanın önemli milletleri arasında yer almak" olarak belirlediğini, hükümetin de bunu gerçekleştirmenin en iyi yolu olarak eğitim, bilim ve araştırmaya yatırım yapmaya karar verdiğini söylemişti. Ondan sonra işleyen süreci Cheng in anlattıklarından aktarmak istiyorum: "1990'larda Harvard, Oxford, Yale gibi öncü üniversitelere ve dünyanın en iyi üniversitelerine okusunlar, araştırmaları görsünler ve sonra ülkemize getirsinler diye öğrenci ve bilim adamları gönderilmeye başlandı. Burslarla desteklendiler. Yine 1990'larda Çin'de dünya kalitesinde üniversitelerin oluşturulmasına karar verildi. Bu bir hükümet politikasıydı. Çok ciddi yatırımlar yapıldı. Bu 985 projesiydi. Bizim üniversitenin de içinde olduğu 9 üniversite seçildi. Onlara özel destek verildi. Hedef dünya kalitesinde üniversite haline gelmeleriydi. Sonra 39 üniversiteye çıktık. Sonra bizim üniversite 'Dünyanın en iyileri kimler, bakalım bizimkilerle karşılaştıralım' dedi. O zaman da bu sıralama ortaya çıktı. Ancak bu seçilen ve yatırım yapılan üniversiteler şimdi dünya sıralamasında."
YÖK Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya, "dünya ligine çıkacak, uluslararası üniversiteler" sözünü sık sık tekrarlıyor. Bunu gerçekleştirmek için yapılması gerekenlerin neler olduğunu en iyi anlatan örneklerden biri Çin'de yaşandı. Benzer bir yapılanmaya son 8 yıldır Singapur gitti ve 2 üniversitesi şimdi dünya sıralamasında. Türkiye'nin de benzer politikası olursa neden başaramasın?

Yazıyı Paylaş

Google +

Whatsapp