Top
Pervin Kaplan

Pervin Kaplan

pkaplan@htgazete.com.tr

15/10/2014

Eğitimde ilerleme var ama eşitsizlik sürüyor

AVRUPA Komisyonu’nun 33 başlık altında değerlendirdiği Türkiye’nin AB İlerleme Raporu’nun 26’ncı bölümü “Eğitim ve Kültür” e ayrılıyor. Dershanelerin kapatılmasının da yer aldığı raporda eğitimde “ilerleme olduğu” ancak erişimde cinsiyet eşitsizliğinin bölgesel olarak sürdüğü vurgulanıyor. Okula kayıtlarda istatistiki olarak yükselme olduğu belirtilen raporda öğrencilerin okul terklerinin sistematik olarak takip edilmemesi eleştiriliyor ve özellikle kız öğrencilerin okula devamlarının sağlanmasında bu takibin önemine işaret ediliyor. Üniversiteler arasında “kalite” farklılığına değinilen raporun yükseköğretimle ilgili eleştirisi ise kalite konusunda değerlendirme yapacak “bağımsız bir akreditasyon” kurumunun bir türlü oluşturulamaması.

Komisyon raporunda eğitimle ilgili yer alan bilgileri şöyle özetleyebiliriz:

YÜZDE 2 ARTIŞ: 2013-2014 yılında okul öncesi eğitim için kaydolan 5 yaşındaki çocukların sayısında yüzde 2’lik artış yaşandı ve oran yüzde 42.5’e yükseldi. İkokulda okula gitme oranı yüzde 98.9’dan yüzde 99.6’ya, ortaokullarda yüzde 93’ten yüzde 94.5’e yükseldi. Liselerde okullaşma oranı yüzde 6’dan daha fazla artarak yüzde 76.7’ye ulaştı. Ancak okulu bırakma oranları sistematik olarak takip edilemiyor.

KIZ ÖĞRENCİLER İÇİN: Oysa okula devamı takip özellikle kız çocukları için önemli. 2013 yılında yapılan bir çalışma çalışan nüfusun sadece yüzde 61’inin 8 yıllık eğitim mezunu olduğunu gösteriyor.

BAZI BÖLGELERE DİKKAT: Ortaöğretimde cinsiyet farkı azalmaya devam ediyor. Ancak cinsiyet eşitsizliği, bazı bölgelerde önemli. Aradaki fark şu anda yüzde 1.2.

KALİTE FARKI VAR: Türkiye bazı üniversitelerinde Bologna süreci tavsiyelerini uygulama bakımından ileri bir aşamada ama halen 176 üniversitesi arasında önemli kalite farklılıkları sürüyor.

KALİTE AJANSI YOK: Bağımsız ve tamamen fonksiyonel bir kalite güvencesi ve akreditasyon ajansı henüz kurulamadı. Yükseköğretimde kalite güvencesi yapacak, üzerinde anlaşılmış bir ajans kurulması için de hazırlıklar başlamadı.

AB FİNANSE EDİYOR: Türkiye’nin yaşam boyu eğitim için nitelik çerçevesinin 2014 yılında belirlenmesi bekleniyor. Eğitim, öğretim ve gençlik alanında Hayat Boyu Öğrenme ve Gençlik Programları’nın yüzde 55’ini AB finanse ediyor ve bu programlara katılım büyüyor. 3600’ün üzerinde bireysel ve kurumsal hibe anlaşmaları yapıldı. Nihai yararlanıcıların sayısı 70 bin kişiyi aştı.

DERSHANELER KAPANDI: Türkiye 1 Eylül 2015’e kadar üniversiteye giriş için özel hazırlık okullarını (dershaneleri) kapatma yasasını kabul etti. Yasa ayrıca Milli Eğitim Bakanlığı’na çeşitli merkezi ve taşra üst düzey yönetim pozisyonlarında yeniden yapılanmanın yolunu açıyor.

GEZİ RAPORDA: Raporda ayrıca hükümetin Gezi Parkı protestolarına destek verdikleri ve katıldıkları için bazı özel tiyatrolardan mali desteğini çektiği de yer aldı.

Yazıyı Paylaş

Google +

Whatsapp