Top
Pervin Kaplan

Pervin Kaplan

pkaplan@htgazete.com.tr

15/04/2013

Mutabakat sağlanmış bir yönetmelik varken...

MİLLİ Eğitim Bakanlığı "yönetmelik" yüzünden atama yapamaz hale geldi. Çünkü uzun zamandır hazırlıkları sürdürülen ve sonunda geçen ay yayımlanan Yönetici Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği'nin uygulanamaz olduğu ortaya çıkınca bu kez üzerinde düzeltmeler yapılmaya çalışılıyor. Sendikaların neredeyse tümü "torpil ve kadrolaşmanın yolunu açacağı" için bu yönetmeliğe karşı dava açmış durumda. Valilere, okullara müdür atama yetkisi veren bu yönetmeliği cesaret edip uygulayabilen bir il de yok zaten.
Bütün eğitimcilerin tepkisini çeken bu yönetmelik okullara yönetici atamalarında puan üstünlüğüne son verirken, yönetici adaylarını bir yazılı bir de sözlü sınava yani mülakata sokuyor. Bir okuldaki müdürlük için başvuranlar arasında en yüksek puanı almış 6 eğitimci; 1 il milli eğitim müdürü ya da yardımcısı, 2 milli eğitim müdür yardımcısı veya şube müdürü, 1 ilçe milli eğitim müdürü ile 1 eğitim kurumu müdüründen oluşacak 5 kişilik komisyon tarafından "mülakata" alınacak. En yüksek puanı alan 3 kişiden birini de vali müdür olarak atayacak.
Eğitim İş İstanbul 4 No'lu Şube Başkanı Maksut Balmuk, yönetmeliğin matematiksel olarak uygulanmasının söz konusu olmadığını söylüyor: "Bir ilde en yüksek puanı alanlar hep aynı kişiler olacak. 100 tane okula atama yapılacağını düşünelim. Nasıl atama yapılacak? Ya da bir okulu tercih edenlerin sınav puanları 89, 88, 87, 86, 85, 84 olan tüm kişileri mülakata çağırmak zorundasınız. Bunlar 6 kişinin üstündeyse ne olacak? Ucube bir yönetmeliğin ucube kuralları."
Türk Eğitim Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk da yönetmeliğin başta "sözlü sınav" olmak üzere getirdiği kuralların uygulanmasının mümkün olmadığını belirterek, bu yönetmeliğe göre yapılan atamaların da yargıdan döneceğini söylüyor. Koncuk 2009 yılında sendikaların "mutabakatı"yla çıkarılan eski yönetmeliğin uygulanmaktan neden vazgeçilmek istendiğini soruyor: "Bu yönetmelik üzerinde çok az sorun çıkıyordu. Ancak şu anda hazırlanan yönetmelikte olduğu gibi mülakat yani torpil bu yönetmelikte yer almıyordu. Puanı yüksek olan yerine istediklerini müdür olarak atamak için yönetmeliği değiştirdiler. "
Koncuk'un da vurguladığı gibi ilk kez sendikalarla bakanlık, Nimet Baş (Çubukçu) döneminde ortak çalışarak Yönetici Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği'ni çıkardı. Bu yönetmelikte eleştirilen noktalar olsa da sorunsuz uygulanıyordu. 4+4+4 değişikliğinden sonra da yalnızca ilk ve ortaokul ayrımına uygun olarak atamalarla ilgili düzenleme yapılabildi. Bunun yerine ilk günden "uygulanamaz" olduğu anlaşılan bu yönetmeliğin neden hazırlandığı ve onay için Bakan Nabi Avcı'nın nasıl ikna edildiğini anlamak zor.

Yazıyı Paylaş

Google +

Whatsapp