Top
Pervin Kaplan

Pervin Kaplan

pkaplan@htgazete.com.tr

15/03/2014

Hasta öğrencinin hakkını idare korudu

Bu yıl okullar açıldığında Galatasaray Lisesi 10. sınıf öğrencisi L.E. adlı genç kızın nadir rastlanan ölümcül kan hastalığına yakalandığı ortaya çıktı. 90 gün raporlu hastanede yattı. Bu amansız hastalığını yenip okuluna döndüğünde ise şok geçirdi. Okul yönetimi dersleri başarılı bu öğrencinin “devamsızlıktan” sınıfta kaldığını söyledi. Çünkü Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), geçen yıl eylül ayında Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği’ni değiştirmişti.

Buna göre 10 günü özürsüz toplam 45 gün okula gidemeyen liseliler, ders notları ne olursa olsun devamsızlıktan başarısız sayılacak, sınıfta kalacaktı. Değişiklikte amaç; üniversite sınavlarına hazırlanmak için rapor alanları engellemekti. Ancak yönetmelik değiştirilirken unutulan bazı maddeler tıpkı L.E. gibi “gerçekten hasta çocukların” kâbusu oldu ve ilk dönem son bulurken, onlar da sınıfta kalmaya başladı. Aile, kızlarının uğradığı bu haksızlık üzerine İstanbul 8. İdare Mahkemesi’nde dava açtı. Aile, nadir görülen kan damarlarının iltihaplanması olarak adlandırılan, tedavi edilmediği takdirde böbrek yetmezliğinden ölümüne yol açacak Wegener hastalığına yakalanan kızlarının tedavi nedeniyle okula devam edemediğini anlattı.

Mahkeme ise MEB’in bu düzenlemesiyle ilgili örnek bir karar verdi ve L.E. gibi tüm hasta çocuklara da sahip çıktı. Eğitim öğretim hayatı sürerken hastalığa yakalanan bu çocukların Anayasa ile teminat altına alınan haklarının böyle bir yönetmelikle ortadan kaldırılamayacağına dikkat çeken mahkeme, çocuğun sınıfta bırakılmasını “orantısız bir müdahale” olarak nitelendirdi ve “hakkaniyete aykırı” buldu. L.E. gibi amansız hastalıklarını yenmelerine rağmen, MEB’in yönetmeliğiyle eğitim hakları ellerinden alınan öğrenciler mahkemenin verdiği bu kararla “devamsızlıktan sınıfta kalmadan” eğitimlerini sürdürebilecek. Bakanlığın sadece bir sorunu çözmek için başka olası sonuçlarını dikkate almadan yaptığı bu tür düzenlemeler hem öğrencileri hem de eğitimcileri zor durumda bırakıyor ve yargıdan dönüyor.

Tıpkı bu yönetmelik değişikliğinde olduğu gibi. Şimdilik “hastalık” gibi gerekçeyle okula devam edemeyen öğrencilerin sınıfta kalmasına yol açan uygulama durduruldu ancak düzeltilmesi gereken başka maddeler de var. Örneğin doğal afet, tutukluluk hali gibi uzun süreli okula devam edemeyen öğrencilerin haklarını koruyan maddeler de hastalık gibi bu yeni yönetmelikte çıkarıldı. Eğer bu yeni yönetmelik geçerli olsaydı 17 Ağustos, 12 Kasım ve son Van depreminde bölgedeki tüm öğrenciler sınıfta kalacaktı. MEB, “gözden kaçtığı”na inanılan ve öğrencinin mağduriyetine yol açacak bu maddeleri artık yargı kararına gerek kalmadan düzeltmeli.

Yazıyı Paylaş

Google +

Whatsapp