Top
Pervin Kaplan

Pervin Kaplan

pkaplan@htgazete.com.tr

14/07/2014

Lisede yüzde 100 ikili eğitim

BU öğretim yılının en önemli sorunu yaklaşık 1.3 milyon öğrencinin liselere yerleştirilmesi olacak. Özellikle bu yıl 8. sınıftan mezun olan 211 binden fazla öğrencinin bulunduğu İstanbul’daki öğrenci sayısı ve kontenjanlar dikkate alındığında liselerde “yüzde 100 ikili eğitim” başlayacak. Öğrenciler sabah karanlığında derse girip akşam karanlığında çıkacak.
Geçen yıla kadar “sınavsız” öğrenci alan mesleki ve teknik ile Çok Programlı (ÇOP) liselerin başına bu yıl “Anadolu” ibaresi getirilince bu okullarda sınıf mevcudu yasal olarak 34 ile sınırlandırıldı. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) okul bulamayacak öğrenci sayısının farkına varınca bu kez derslik mevcudu 40’a çıkarıldı.
Ancak sorun çözülecek gibi görünmüyor.
Okulların açıklanan kontenjanlarına bakıldığında ikili eğitim oranının yüzde 30 olduğu İstanbul’da tüm liselerde “sabahçı”, “öğlenci” uygulamasının başlayacağı görülüyor.
Özellikle geçen yıla kadar sınıflarında 60-70 kişinin öğrenim gördüğü, bir sırada 3 gencin oturduğu Esenler, Bağcılar, Başakşehir, Ümraniye gibi ilçeler bu yıl yine büyük sıkıntı yaşayacak. Bu ilçelerdeki okulların 9. sınıf kontenjanları 340 ile 816 arasında değişiyor. Okulların bu kontenjanlara uygun olarak ortalama 9 ile 20 arasında 9. sınıf şubesi açması gerek.
ÇOP’larda ise durum daha da vahim. Bu okulların alacağı öğrenci sayısı 306 ile 1428 arasında. Örneğin bu yıl kontenjanı 1428 olarak belirlenen Sultangazi Çok Programlı Lisesi her sınıfta 40 öğrenci olmak üzere yaklaşık 38 tane lise birinci sınıf şubesi açmak zorunda. Oysa okuldaki derslik sayısı 33 tane.
Milli Eğitim Müdürlüğü’nden görüştüğümüz bir yetkili “Bu yıl ortaokulu bitirecek 211 bin öğrenciyi ‘Okullara dağıtın’ talimatı geldi. İlçelere göre okul ve öğrenci sayısını böldüğümüzde bu tablolar ortaya çıktı. Bazı okulların derslik sayısından fazla birinci sınıf şubesi açması gerekiyor. Bu kadar öğrenci ancak ikili eğitimle okuyabilir” diyor.
Bir başka okulun müdürü ise şaşkınlığını “Bu yıl almam gereken öğrenci sayısı 900’ün üzerinde. Bu öğrenciler için 23 tane birinci sınıf açmam lazım. Zaten 40 tane dersliğim var. Diğer öğrencilerim ne olacak? İşin içinden çıkamıyoruz” diye konuşuyor.
Bir yandan yeni yönetici atama yönetmeliğiyle 4 yılını doldurdukları için görevleri son bulan ve yeniden seçilebilmek için “kampanya” düzenlemeleri beklenen müdürler “seçimle” uğraşırken, bir yandan da okullarına verilen öğrenci kontenjanlarını yetersiz kalan dersliklere nasıl dağıtacaklarını çözmeye çalışıyor. Bir okul müdürü, “Okullar açılacağı gün nasıl bir tablo çıkacağını biz de merak ediyoruz” diyor.
İstanbul’daki Anadolu, fen ve sosyal bilimler liselerinin kontenjanının 46 bin olduğu düşünüldüğünde geriye kalan 160 binden fazla öğrenci ÇOP, imam hatip ve meslek liselerine dağıtılmış olacak.

Yazıyı Paylaş

Google +

Whatsapp