Top
Pervin Kaplan

Pervin Kaplan

pkaplan@htgazete.com.tr

14/03/2011

Sözleşmeli öğretmenler AİHM'ye gidecek

70 bin sözleşmeli öğretmen uzun süredir Anayasa Mahkemesi'nin gelecekleriyle ilgili vereceği kararı bekliyordu. Ancak karar beklenenin aksine sözleşmeli öğretmenlerde hayal kırıklığı yarattı. Çünkü Mahkeme, "sözleşmeli öğretmenliğe devam" dedi.
Anayasa Mahkemesi 10 Mart'taki toplantıda Danıştay 12. Dairesi'nin "Sözleşmeli öğretmenlik uygulamasının Anayasa'ya aykırılık taşıması, bu nedenle uygulamanın kaldırılması ve yürütmenin durdurulması itirazı" yönündeki dava dosyasını karara bağladı. Karar Mahkeme'nin internet sitesinde yayınlandı.
Danıştay, "Milli Eğitim Bakanlığı'nda norm kadro sonucu ortaya çıkan öğretmen ihtiyacının kadrolu öğretmen istihdamıyla kapatılamaması hallerinde öğretmenlerin;..." ibarenin Anayasa'ya aykırı olduğunu belirtiyor ve yürürlüğünün durdurulmasını talep ediyordu.
Çünkü bakanlık bu ibareyi dayanarak, sözleşmeli öğretmen istihdam ediyordu. İşte Anayasa Mahkemesi bu ibarenin Anayasa'ya aykırı olmadığına oy çokluğuyla, yürütmesinin durdurulması istemine de oybirliğiyle karar verdi. Yani bu statünün Anayasa'ya aykırı olmadığını belirtti ve "sözleşmeli öğretmenlik alımının önünde yasal bir engel bulunmadığını söyledi.
Bu karardan sonra Milli Eğitim Bakanlığı ve sözleşmeli öğretmenler ne yapacak? Hem eski Bakan Hüseyin Çelik hem de Nimet Çubukçu sözleşmeli öğretmenlik uygulamasını isteyerek değil, "şartlar gereği" yaptıklarını belirterek, "kadroya geçireceklerini" belirtiyordu. Bu sözlerini tutacaklar mı önümüzdeki günlerde göreceğiz.
Öğretmenlere ve sendikalara gelince mahkemenin kararının büyük hayal kırıklığı yarattığını söylüyorlar ancak gerekçeli kararını da merakla beklediklerini dile getiriyorlar. Kadrolu ve sözleşmeli öğretmenlerin aynı işi yapmalarına rağmen farklı statüye tabii tutulmalarının Anayasa'nın eşitlik ilkesine aykırı olduğunu ifade eden sözleşmeli öğretmenler, "Biz kadrolu öğretmenlerle eşit statüde olma mücadelemizden vazgeçecek değiliz. Eşit işi yapanlar eşit hakka sahiptir. İki öğretmen arasında fark olamaz. Bu durum Anayasa'nın eşitlik ilkesine aykırıdır. Bu aykırılığı Anayasa Mahkemesi göremiyorsa adresimiz Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) olacaktır" diyor.
Eğitim-Söz-Sen Genel Başkan Nihat Aydın da sözleşmeli öğretmenler adına AİHM başvurucaklarını açıklayarak, "Ancak Anayasa Mahkemesi'nin kararının ardından
sözleşmeli öğretmenlere verilen kadro sözleri unutulmasın" diyor.

Yazıyı Paylaş

Google +

Whatsapp