Top
Pervin Kaplan

Pervin Kaplan

pkaplan@htgazete.com.tr

14/02/2015

‘Hormonlu ve hırsız profesörler’ ne olacak?

 

YÖK doçentlik sınavlarına katılacak akademisyenlerin “etik ihlalleri” ile ilgili önemli bir düzenleme yaptı. Etik ihlali yaptığı, kısaca “başkasının eserini kaynak göstermeden aldığı“ yani çaldığı belirlenen akademisyenler, 5 yıla kadar doçentlik başvurusu yapamayacak. Gerçi “hırsızlığın” ortadan kalkması için 5 yıl yeterli bir süre midir tartışılır ama yine de bu düzenleme akademi dünyasını bir nebze olsun rahatlatan önemli bir adımdır.

Benim merak ettiğim ise bu köşede birkaç kez dile getirdiğim “hormonlu akademisyenler” ile birbirlerinin eserlerine atıf yapıp, onların makalelerini üst sıralara çıkarıp TÜBİ- TAK’tan bile “teşvik hortumlayan” kişiler ne olacak?

Pakistan, Malezya ve Hindistan’da çıkarılan ve yayın kurullarını Türk “akademisyenlerin” oluşturduğu dergilerde ortalama 500 dolara makale yayınlatıp doçent ve profesör olan birçok kişi, bugün üniversitelerde öğrencilere ders veriyor.

Bu kişilerin sadece birbirlerine atıf yapabilmek için çıkardıkları dergilerin varlığı, bırakın Türkiye’de tüm dünyada biliniyor. Dünyada yayınlanan tüm dergileri tarayan iki veri tabanından biri olan Web of Science, Türkiye’de “akademisyenlik” yapanların üçkâğıdını önceki yıl ortaya çıkardı. Türkiye’den 5, Türk akademisyenlerin en çok yayın yaptığı 3’ü Afrika kökenli 5 olmak üzere 10 dergiyi veri tabanından attı. Gerekçesi ise bu dergiler aracılığı ile yapılan “atıf”lar oldu.

ODTÜ’lü Profesör Metin Balcı’nın ispatladığı Türkiye, Çin ve Malezya hattında kurulan bu çetenin üyeleri konuları birbiri ile ilgisiz olsa bile sürekli birbirlerinin makalelerine atıf yaparak, onların atıf sıralarını ve derginin etki değerini yükseltiyordu. Hatta bu “atıf çetesi”nin kullandığı veri tabanından atılan bir dergi, Web of Science’ta 45 bin dergi içinde 17. sıraya yükseldi. Üstelik de etki gücü açısından dünyanın en güçlü dergisi olan Science Dergisi’ni bile aştı.

İşte “akademi dünyası”nın attığı bu dergileri çıkaran, bu dergilerde para ile makale yayımlayıp kariyerinde yükselen, birbirlerine atıf yapıp her yıl makale başına 5 bin TL teşvik alan “doçent” ve “profesör” unvanlı bu kişiler için YÖK ne yapacak?

Yazıyı Paylaş

Google +

Whatsapp