Top
Pervin Kaplan

Pervin Kaplan

pkaplan@htgazete.com.tr

12/11/2012

Yabancı üniversite açmaya izin var ama denklik yok

TARTIŞMAYA açılan YÖK Yasa Tasarısı'nın getirdiği önemli değişikliklerden biri de Türkiye'de yabancı üniversitelerin kampus ya da birim açmasına izin verilmesi. Özel üniversite kurulabilmesi gibi yabancı üniversitenin Türkiye'ye gelmesi ancak Anayasa değişikliğiyle mümkün olacak.
Ancak taslak yabancı üniversitelerle ilgili önemli kısıtlamalar getiriyor. Hatta bir vakıf üniversitesi mütevelli heyet başkanının söylediği gibi "Bu şartlar altında bir yabancı üniversite neden Türkiye'de kampus da birim de açsın" dedirtecek sınırlamalardan söz ediyoruz.
Bunların başında da denklik geliyor.
Yabancı bir yükseköğretim kurumunun Türkiye'de fakülte, konservatuvar ve meslek yüksekokulu açabilmesinin yolu, adı Türkiye Yükseköğretim Kurulu olarak değişecek YÖK'ün teklifi ve Bakanlar Kurulu'nun onayından geçiyor. İzin aldıktan sonra isterse Harvard, MIT, Columbia, Oxford ya da başka bir üniversite Türkiye'de birimini ya da kampusunu açabilecek. Ancak bu üniversitelerin Türkiye'deki bu birimlerinde okuyan Türk öğrencilerin aldıkları önlisans ya da lisans derecelerinin denkliği olmayacak. Bu denkliği Kurul'a onaylatmak zorunda kalacaklar. Tıpkı onlar gibi yardımcı doçent, doçent, profesörlük gibi unvanları da bu kampus ya da birimlerden alırsanız tekrar denkliğini onaylatmanız şart. Aksi halde tıpkı önlisans ve lisans diplomalarında olduğu gibi unvanınızın bir geçerliliği yok.
Dün YÖK'ten bir yetkiliye "Kurulmasına denetleyerek izin verilen bir yabancı üniversitenin kampusundan alınan diploma ve unvanların geçerliliği konusunda oluşan bu kuşkunun" nedenini sordum. Yanıtı, "Bu konuyu biz de aramızda tartışıyoruz. İhtiyatlı davranmak istediğimiz için böyle bir madde koyduk. Gelenler işi sulandırmasın istedik" oldu. Ancak "eğitimi sulandıracağından kuşku duyulan üniversitelerin" Türkiye'de kampus açmasına nasıl izin verileceği konusundaki soruma yanıt alamadım.
Yine yabancı üniversitelerle ilgili taslakta yapılması tartışılan bir değişiklik de bir Türk üniversitesiyle ortak olması halinde kampus kurmasına izin verilmesi. Bu üniversitelerin, toplam kontenjanının ancak yüzde 25'ini oluşturacak Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı öğrencilerin nasıl kabul edileceğiyse belirsiz. Üniversite sınav sonuçlarının bu üniversiteler için geçerli olup olmayacağı da önümüzdeki günlerde netleşecek.

Yazıyı Paylaş

Google +

Whatsapp