Top
Pervin Kaplan

Pervin Kaplan

pkaplan@htgazete.com.tr

12/07/2010

Ortada gurur tablosu yok

1 milyon 8. sınıf öğrencisinin girdiği sınavın ayrıntılarını okuyunca bu yıl sınavın sonuçlarının neden iki yıldır olduğu gibi ilk gün bakanlığın internet sitesinde yer almadığını da anlıyorsunuz. Sonuçta “gururla paylaşılacak” bir sonuç yok ortada. Aslında olayı iyimser yönden değerlendirip- muhtemelen eski Bakan Hüseyin Çelik olsaydı öyle yapardı- çıkıp geçen yıla göre iyi gelişme kaydedildiğini söymek de mümkün. Geçen yılın sonuçlarına bakıp, teselli bulacak birini bile bulabilirsiniz.
Haberin ayrıntıları eğitim sayfamızda. Ben sadece sorulardaki bazı noktalara dikkat çekmek ve geçen yılla karşılaştırma yapıp da “iyimser” olabileceklere birkaç söz söylemek istiyorum.
En kötü sonucun alındığı matematik dersinden başlayalım. Geçen yıl bu testte başarısızlık oranı yüzde 88.25, bu yıl yüzde 75. Bir yıl içinde yüzde 13.25’lik bir başarı var görünüyor.
Geçen yıl 20 sorudan ortalama 2.35’i ancak çözülebiliyormuş, bu yıl 5’i.
Sınavda en kötü sonucun alındığı fen bilimleri sonuçlarını inceleyelim: Geçen yıl bu dersteki yüzde 73.75 olan başarısızlık oranı bu yıl yüzde 66.20’ye gerilemiş. 20 sorudaki test ortalaması da 5 sorudan, 6’ya yükselmiş. Geçen yıla göre bu derste de 7.55 oranında artan bir başarı görünüyor.
Bir de geçen yıl 5 testten yüzde 50 sınırını aşan yokken bu yıl Türkçe’de bu başarılmış.
İşte iki yılın sınavlarının sonuç tablolarında durum bu. Bu yıl 1544 birincinin çıktığını dikkate aldığımızda bir yıl içinde bu sonucu “başarının arttığı” şeklinde yorumlamak mümkün mü? Böyle bir yorum doğru olur mu?
Sonuçları bu şekilde yorumlarsak hata yapmış oluruz. Çünkü bu yıl 8. sınıf SBS soruları geçen yıla göre çok kolaydı. Bu yüzden zaten 1544 tane birinci çıktı. Bu 1544 birincinin 623’ünün devlet okulundan çıkması da çok övünülecek bir şey değil. 40 binin üzerindeki okuldan soruların bu kadar kolay olduğu bir sınavda 623 çocuğun çıkması bile artık gurur duyulacak bir olay haline mi gelmeye başladı? Üstelik 921 birincinin de yüzde 2’lik bir dilimi oluşturan özel okullardan çıktığını unutmamak gerekiyor.

Yazıyı Paylaş

Google +

Whatsapp