Top
Pervin Kaplan

Pervin Kaplan

pkaplan@htgazete.com.tr

10/11/2012

YÖK, vakıf üniversitelerinin kapısına kilit vurduracak

TARTIŞMALARI süren yeni YÖK yasa taslağında yalnızca devlet üniversiteleriyle ilgili düzenlemeler yer almıyor. Vakıf üniversitelerini de yakından ilgilendiren çok önemli değişiklikler var. Vakıf Üniversiteleri Birliği Başkanı Rifat Sarıcaoğlu’nun söylediği gibi YÖK bu taslaktan sonra yetkilerinden bir şey kaybetmiyor, tersine güçleniyor. Örneğin rektörlerini kendileri seçen ve atayan vakıf üniversitelerinin mütevelli heyetlerinin elinden rektör atama hakkını alıyor. Bu üniversitelere rektör atama yetkisi YÖK’e ya da yeni adıyla TYÖK’e geçiyor. Yani siz kurduğunuz üniversitenin hem mali hem de idari sorumluluğu üstlenecek ama rektörünüzü seçip atayamayacaksınız. İş bununla da bitmiyor.

Taslaktaki bazı hükümler yeni vakıf ya da özel üniversitelerin kurulmasını güçlendiriyor, var olanları da çıkmaza sokuyor. Nasıl mı? Önce mali yükümlülük getiriyor. Paranızı TYÖK’e teslim etmeniz isteniyor. Eğitime açacağınız bir bölümün bir yıllık cari giderlerinin yüzde 20’sini karşılayacak tutarda para TYÖK’ün kasasına konuyor. Bu paradan siz harcama yapma yetkisine sahip olmuyorsunuz. Bu süreç mezun verene kadar her yıl tekrarlanıyor. Sonra burslu öğrenci oranını değiştiriyor.

Üniversiteleri, yüzde 10’u tam burslu olmak üzere toplam kontenjanlarının en az yüzde 30’unu burslu okutmakla yükümlü kılıyor. Kurul isterse bu oranı yüzde 50 oranında artırabiliyor. Oysa bazı üniversitelerde burslu kontenjanların dışında ücretli öğrenci oranları yüzde 10’larda kalıyor. Siz eğer burslu öğrenci oranını yüzde 30’a hatta yüzde 50’ye çıkarırsanız bu üniversitelerin kapılarına kilit vurmasını istiyorsunuz demektir. Anayasa değişikliği yapıldığı takdirde kurulacak özel üniversitelerde durum değişik mi sanıyorsunuz. Önce özel üniversite açacak kişiler bir anonim şirket kuracak.

Bu şirket yükseköğretim kurumu kurmanın dışında başka bir faaliyette bulunmayacak. Şirket yönetim kurulunda değişiklik ya da hisse devri de kurul izin vermezse yapılamıyor. Özel üniversite kurucusu açacakları her bölüm için bir yıllık cari giderin yüzde 20’sini kurulun kasasına koyuyor. Bu paradan harcama yapamıyor. Onlarda tam burslu öğrenci oranı yüzde 10 ama kurul bunu yüzde 20’ye kadar artırma hakkına sahip. Bir mütevelli heyet başkanı bu değişiklikleri “Bu koşullarda ne yeni vakıf ne de özel üniversite kurulur. Bizim de sonumuz gelir” diyor. “YÖK yetkilerini devrediyor” diye kim söylemişti?

Yazıyı Paylaş

Google +

Whatsapp