Top
Pervin Kaplan

Pervin Kaplan

pkaplan@htgazete.com.tr

10/10/2013

Strateji yoksa bedelini gençler ödüyor

ATAMA bekleyen öğretmen adaylarının sayısını Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı "250 binin üzerinde" diye açıkladı. Avcı'nın açıklamalarına göre en ideal koşullarda bile bugün istihdam edilebilecek öğretmen sayısı 125 bin. Bu durumda mezun olup atanmayı bekleyenlerin ancak yarısı öğretmen olma şansına sahip. Bu sayıya her yıl yeni mezunların da eklendiğini unutmayalım.
Oysa 2006 yılında öğretmen yetiştiren bu fakültelerin sayısı 67 iken YÖK yakın gelecekte "işsiz öğretmenler ordusunun" oluşacağını öngörerek yeni fakülte açılmaması ve 33 bin olan kontenjanın da 25 bine düşürülmesi kararı almıştı. YÖK yönetimi değişince ilk olarak bu kararlar kaldırıldı. Her yıl hem fakültelerin sayısı hem de kontenjanı artırıldı. Şu anda sayıları 78 oldu. Her yıl yaklaşık 44 bin genç bu fakültelerden öğretmen adayı olarak mezun oluyor. Yalnızca onlar mı; fen ve edebiyat fakültelerine de öğretmenlik yapabilmeleri için pedagojik formasyon hakkı tanınmasıyla birlikte "aday öğretmen" sayısı 73 binleri aşıyor. Böylece işsiz öğretmenler sayısı katlanarak büyüyor.
YÖK geçen yıldan itibaren bazı öğretmenlik programlarını kapatmaya çalışıyor ve kontenjanlarını da düşürüyor. Ancak hem ilahiyat hem de fen-edebiyat fakültelerine "öğretmenlik hakkını" tekrar vererek kendi kararlarıyla çelişkiye düşüyor.
Geçen yıl yapılan "Ulusal Öğretmen Stratejisi Çalıştayı"ndaki önerilere göre hazırlanan Ulusal Öğretmen Strateji Belgesi gelecek ay açıklanacak. Öğretmenlerin bundan sonra nasıl yetiştirileceği, hangi alanda ne kadar öğretmene ihtiyaç duyulacağı netleşecek. Bu belgeye göre önümüzdeki yıldan itibaren tekrar eğitim fakültelerinin kontenjanlarının düşürülmesi ve bazılarının kapatılması gündeme gelecek. Ancak öğretmen yetiştirmek amacıyla kurulan eğitim fakülteleriyle ilgili kararlardan önce diğer fakültelere neden öğretmenlik hakkının verilmeye devam edildiğinin de tartışılması gerekecek.

Yazıyı Paylaş

Google +

Whatsapp