Top
Pervin Kaplan

Pervin Kaplan

pkaplan@htgazete.com.tr

09/10/2013

Özel okulda Kürtçe eğitim nasıl olur?

BİR süredir demokratikleşme paketi içinde yer alan özel okullarda "Kürtçe eğitimin" yasal olarak mümkün olup olmadığı tartışılıyor. Özel okullar anadilde Kürtçe eğitim için Anayasa'nın değişmesi gerektiğini söylüyor. Görüştüğüm okul kurucuları Anayasa'nın 42. maddesinde "Türkçe'den başka hiçbir dil, eğitim ve öğretim kurumlarında Türk vatandaşlarına anadilleri olarak okutulamaz ve öğretilemez" sözlerinin yer aldığını vurgulayarak, bu madde değişmeden Kürtçe'nin anadil olarak özel okullarda da okutulmasının mümkün olmadığı görüşünü dile getiriyor.
Ancak tıpkı İngilizce, Fransızca, Almanca, Japonca, İtalyanca, İspanyolca, Rusça, Çince ve Arapça dillerinde olduğu gibi eğer Bakanlar Kurulu "Kürtçe"yi de yabancı dil olarak kabul ederse o zaman bu dilde eğitimin yolunun açılacağına işaret ediyorlar. Bu durumda 2923 sayılı Yabancı Dil Eğitimi ve Öğretimi Kanunu'na göre tıpkı 9 dilde eğitim verilebildiği gibi ilköğretim ve ortaöğretimde de Kürtçe yabancı dil eğitimi yapılabileceğini ama tüm derslerin Kürtçe işlenemeyeceğini anlatıyorlar. Bu durumda bile İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük, Türk Dili ve Edebiyatı, Tarih, Coğrafya, Sosyal Bilgiler, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersleri ve Türk kültürüyle ilgili diğer dersler Kürtçe eğitim vermek üzere kurulan ilköğretim ve ortaöğretim kurumlarında bu durumda yalnızca Türkçe öğretilebilir ve okutulabilir. Çünkü 2923 sayılı Kanun bunu sınırlıyor ve bu derslerin Türkçe okutulacağını söylüyor. Bunlar dışında biyoloji, matematik, fizik, kimya gibi fen ve sayısal dersler başta diğerleri ise tıpkı yabancı dilde eğitim yapan diğer okullarda olduğu gibi Kürtçe işlenebilir.
Türkiye Özel Okullar Birliği Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Cem Gülan hem Anayasa'nın 42. maddesini hem de 2923 sayılı Kanun'u hatırlatarak, "Anadilde Kürtçe eğitim için Anayasa'nın 42. maddesi değişmeli. Ama yabancı dilde Kürtçe eğitim yapılabilir. Bunun için de Bakanlar Kurulu'nun Kürtçe'yi 10. yabancı dil olarak kabul etmesi gerekir. Böylece Kürtçe yabancı dil olur ve Kürtçe eğitim verecek okul da sayısal dersleri tıpkı diğer yabancı dilde eğitim veren okullar gibi Türkçe değil, Kürtçe işler" diyor. Gülan, özel öğretim kurumları yönetmeliğinin de değişmesi gerektiğine dikkat çekiyor.
Türkiye Özel Okullar Birliği Derneği Yönetim Kurulu da konuyla ilgili açıklama yaptı ve "Her vatandaşın anadilini öğrenmesi için imkân sağlanması gerektiğini" ancak Anayasa'da ifade edildiği gibi eğitimin resmi dilde yani Türkçe olmasını doğru bulduklarını dile getirdi. Bu değişikliklerden sonra Kürtçe eğitim başladığında bu kez de müfredat hazırlayabilecek yeterlilikte uzman bulmak gerekecek.

Yazıyı Paylaş

Google +

Whatsapp