Top
Pervin Kaplan

Pervin Kaplan

pkaplan@htgazete.com.tr

09/09/2013

Kontenjanlar yine boş kalacak

MİLLİ Eğitim Bakanlığı yeni bir yerleştirme takvimi daha açıklayarak, doğru olanı yaptı. Anadolu ve fen liseleri başta olmak üzere sınavla öğrenci alan okullarda boş kalan 61 bin kontenjan için yeni bir yerleştirme düzenliyor. Ancak bu yerleştirmenin sonunda kontenjanların dolacağını söylemek çok zor. Bu dönem son bulduğunda yine binlerce kontenjanın boş kaldığını göreceğiz.
Bunu öngörmek de zor değil. Çünkü bu yerleştirme sistemi okullarda boş kontenjan bırakıyor. Bu yüzden de bakanlığın artık farklı bir yöntem bulması gerek. Yeni bir tercih listesi alınarak, yapılan yerleştirmelerde bugüne kadar kontenjanların dolduğu görülmedi. Çünkü bu tüm yerleştirmeleri en baştan yapmak demek.
Tek tercih listesi kullanılan ve ek yerleştirmelerin de bu liste üzerinden yapıldığı dönemlerde de kontenjanlar dolmadı. Bu kez de okulların yedek listelerindeki öğrenciler yetersiz kaldığı için kontenjanlar boş kaldı.
Denenen bu iki yöntemin de soruna çözüm getirmediği dikkate alındığında yeni düzenlemeye ihtiyaç olduğu ortada.
Uygulanacak yöntemlerden biri üniversitelerde olduğu gibi boş kontenjanlar için yapılan "ek yerleştirmeye" sadece açıkta kalanların başvurmasını sağlamak olabilir. Ancak bu sistemde haksızlık olmaması için kayıt yaptıran öğrencilerden daha düşük puanlıların bu okullara girmesinin önlenmesi gerek. Bunun için de tıpkı ÖSYM'nin yaptığı gibi en son giren öğrencinin puanı "taban" olarak kabul edilir ve bu puanın altında kalanların tercihlerinin dikkate alınmaması sağlanabilir.
Bir başka yöntem ise okulların yedek listelerinde daha fazla öğrencinin olmasını sağlamak. Okulların toplam kontenjanlarının üç katı "yedek öğrenci" kontenjanları doldurmaya yetmiyor. O zaman bu sayıyı artırmak gerekiyor. Yeni bir tercih listesine gerek kalmadan boş kontenjanlar dolana dek yerleştirmeler yedek listeler üzerinden yapılabilir.


Özelde kriz var

BU yıl yabancı özel liseler hariç özel okullar en kötü kayıt dönemini geçiriyor. Bu yeni yerleştirme takvimi onları olumsuz etkileyecek ve birçok öğrencileri yerleştirmelere katılacak. Türkiye Özel Okullar Birliği Derneği Yönetim Başkanı Cem Gülan dertli. Kötü bir dönem geçirdiklerini söyleyerek, gerekçelerini, "Birincisi genel liseler Anadolu lisesi oldu. Çoğunun sadece tabelası değişti. Ancak aile çocuğu bu okullardan birine yerleştiği için kaydını yaptırdı. İkincisi de çok uzun bir kayıt dönemi yaşanıyor. Sınav 8 Haziran'da yapılmasına ve üzerinden 3 ay geçmesine rağmen bir türlü yerleştirmeler yapılamıyor. Kimse önünü göremiyor. Bu kadar geç kalınmaz" diye anlatıyor.

ÖĞRETMEN ATAMALARI
Özel okulların önünde bekleyen bir başka sıkıntı daha var, o da bugün yapılacak 40 bin öğretmen ataması. Atanan öğretmenlerden bazıları özel okullarda çalışanlar olacak. Tam öğretim yılı başlarken, bu öğretmenler devlete geçince bu kez de özel okullar öğretmen bulma derdine düşecek.

Yazıyı Paylaş

Google +

Whatsapp