Top
Pervin Kaplan

Pervin Kaplan

pkaplan@htgazete.com.tr

09/01/2014

Din sorularını kim yanıtlayacak?

ÜNİVERSİTE sınavlarına girebilmek için lise son sınıflar başta olmak üzere Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi'ne (ÖSYS) başvurular başladı. Son tarih 1 5 Ocak. Ancak gençlerden gelen sorulardan başvuru işlemlerinde hata yapıldığı görülüyor. Bu nedenle kimlerin ÖSYS'ye başvuracaklarını hatırlatmak istiyorum.
Yükseköğretime Geçiş Sınavı'na (YGS) girmeyecek ve yalnızca sınavsız geçiş hakkını kullanacak olsanız da ÖSYS'ye başvurmak zorundasınız. Mesleki ve teknik ortaöğretim kurumları öğrencilerinin her yıl olduğu gibi bu yıl da sınavsız geçiş hakları var. Bu haktan sadece son sınıf öğrencileri değil, geçmiş yıllarda mezun olanlar da yararlanabiliyor. Bu haktan yararlanabilmenin koşulu da 2014 ÖSYS Kılavuzu'nda yer alan "Aday Başvuru Formu"nu doldurmak ve okullarınıza onaylattıktan sonra
başvuruda bulunmak. Eğer YGS'ye girmeyecekseniz formda yer alan "YGS'ye girmek istemiyorum" seçeneğini işaretlemelisiniz. ÖSYS'ye başvurunuzu yapmazsanız, sınavsız geçiş hakkından yararlanamazsınız.
Ancak unutmayın; YGS'ye girdiğiniz için de bu hakkınızı kaybetmezsiniz. Birçok genç sınava girdiğinde bu hakkını kaybedeceğini düşünerek"YGS'ye girmek istiyorum" seçeneğini işaretlemiyor.
Meslek lisesi öğrencilerine tavsiyem YGS'ye girmeleri. Zaten sınavsız geçiş hakkınız var, eğer YGS'de iyi bir puan alırsanız o zaman başka programları da tercih edebilir, barajı aşarsanız da önümüzdeki haziran ayında yapılacak Lisans Yerleştirme Sınavları'na (LYS) katılabilirsiniz.
Bu yıl Aday Başvuru Formu'nda "din sorularıyla ilgili" işaretleme yapmanız isteniyor.
Adaylar bunu "Sınavda alternatif soru olacak" diye yorumluyor. Din sorularını cevaplamak istemeyenler Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersini almadıklarını "işaretlerlerse" sorun çıkıp çıkmayacağını soruyor.
Yanlış bilgi verirseniz sorun çıkar. Bu yüzden bu dersi aldıysanız, "aldım", muaf tutulduysanız yani almadıysanız "almadım" seçeneğini işaretlemelisiniz. Alternatif felsefe soruları yalnızca bu dersten muaf olan öğrenciler için geçerli. Her isteyen din soruları yerine bunları yanıtlayamaz.
Bir başka soru da YGS'ye girmeden LYS'lere katılmanın mümkün olup olmadığına ilişkin.
Unutmayın, YGS'ye girmeyen hiç kimse LYS'lere katılamaz. LYS için yalnızca YGS'ye katılmak da yetmiyor. YGS'de 6 puan türünden birinden 180 olan baraj puanını da aşmanız gerekiyor.
İstanbul'da sınava girecek olanlar için de sınırlamalar var. Eğer hem okulunuz hem de ev adresiniz İstanbul ise iki tercihiniz için de bu kenti yazabilirsiniz. Ancak okul ya da ev adresinizden biri İstanbul
ise sadece tek tercihinizde kullanabilirsiniz. İkinci tercihinize başka bir ili yazmalısınız. İki adresi de İstanbul olmayanların ise bu kentte sınava girme hakları yok.
Son olarak özellikle internetten başvuru yapacaklar dikkat: "Başvurunuz başarıyla kabul edilmiştir" yazısını görmeden ve bu yazıdan bir çıktı almadan işleminiz tamamlanmış sayılmaz. Her yıl onlarca genç bu yüzden sınavlara giremiyor. Şifrenizi ise kimseyle paylaşmayın. Bu yıl ve daha sonraki tüm başvuru, tercih işlemlerinde bu şifreyi kullanacaksınız.

Yazıyı Paylaş

Google +

Whatsapp