Top
Pervin Kaplan

Pervin Kaplan

pkaplan@htgazete.com.tr

08/07/2016

Doğu’da ‘çakılı kalan’ öğretmenler

 

Milli Eğitim Bakanlığı önümüzdeki şubat ayından itibaren “çakılı öğretmen” olarak nitelendirilen sözleşmeli öğretmen uygulamasını başlatmaya hazırlanıyor. Günlerdir zorunlu hizmet bölgelerinde tayin hakkını kullanamayan ve “Çakılı öğretmen aramasınlar, asıl biz bu bölgelerde çakılı kaldık” diyen öğretmenlerden ise mesajlar geliyor.

Öğretmen atama sistemleri de yer değiştirme kuralları da sürekli değişiyor ve öğretmenler sürekli değişen puanlama kriterlerine göre il içi ya da il dışı atamalara başvuruyor. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) bir yılını doldurmadan “eş özrü” ile Doğu bölgelerinden ayrılan öğretmenlerden şikâyet ediyor olabilir. Ancak 3 yıllık zorunlu çalışma süresini bırakın 10 yıldır bu bölgelerde çalışan ve atama hakkından yararlanamayan öğretmenler var.

Onlar adil ve eşit bir atama sisteminin kurulmasını, fedakârca bu bölgede çalışan öğretmenlerin cezalandırılmamasını istiyor. Aksi halde dava açmaya hazır olduklarını söyleyen öğretmenler bakın yaşadıkları sorunları nasıl anlatıyor:

HİZMETİMİZ BİTTİ AMA: Doğu bölgelerinde 3 yıl zorunlu çalışma hizmetimizi tamamladık. Ama Batı bölgelerine tayin olamıyoruz. Yıllardır Doğu bölgelerinde çalışıp o bölgelerde çakılı kalan öğretmenler biziz. Aramızda 10 yıldır aynı bölgede olanlar var.

BÖLGELER ARASI ZORUNLU HİZMET ROTASYONU: Uzun soluklu çözümler, sözleşmeli öğretmenlik gibi Doğu görevini bitirmiş öğretmeni o bölgede daha fazla bırakmaktan başka bir şey ifade etmeyecek. İl dışı rotasyon da aynı bölgelerdeki illerin kendi aralarında öğretmen değiş tokuşçuluğu oynamasıdır. Çözüm bize göre ‘Bölgeler arası zorunlu hizmet rotasyonu’.

EN AZ 15 YIL ÇALIŞMAK GEREKİYOR: İl dışı atamalarda çoğu branş hüsrana uğradı. Puanlar o kadar yükseldi ki, örnek olarak bir sınıf öğretmeninin 1. bölgede çalışabilmesi için Doğu bölgelerinde en az 15 yıl öğretmenlik yapması gerekiyor. İl dışı keyfi iptaller de çileden çıkarıyor.

ÜCRETLİLER MERKEZİ YERLERDE ÇALIŞIYOR: Hâlâ binlerce ücretli öğretmenin merkezi bölgelerde çalıştırılıp bu bölgeler için ‘açık yok’ denmesi, öğretmenlerin zekâsıyla dalga geçmektir. Adil bir çözüm sunulmadığı takdirde öğretmenlerimiz hukuki yoldan haklarını arayacaklardır.

İKİNCİ İL DIŞI ATAMASI OLMALI: Geçmiş yıllarda yapılan ve olumlu sonuçlar doğuran ikinci il dışı ataması özellikle bu yıl tekrar yapılmalı. Bunda il dışı atamalardan, temmuz ayı emeklilik işlemlerinden, ağustos ayındaki özür atamalarından oluşacak tüm norm kadrolar açılmalı.

AYRIM YAPILMAMALI: Doğu’da çakılı kalmış öğretmen sorunu ‘aile bütünlüğü’ gerekçesiyle hukuki hak kazanmış eş durumu atamaları kadar önemli ve hukuki bir sorundur. Bizim bu bölgelerde çakılı kalmamız Anayasa’nın eşitlik ilkesine de aykırıdır. Hiç kimse 10 yıldır zorunlu hizmet bölgelerinde çalışan bir öğretmenin gideceği yere bir yıllık öğretmenin yerleşmesini açıklayamaz. Her öğretmenin eşit bir şekilde Doğu görevini yaptığı bir atama sistemini uygulanmalı. Bu sistemin “bölgesel zorunlu hizmet rotasyonu” olduğunu bakanlık bürokratları çok iyi bilmektedir.

Mesleklerinde adil ve eşit bir düzen istediklerini söyleyen bu öğretmenler bakanlıktan çözüm bekliyor.

 

Yazıyı Paylaş

Google +

Whatsapp