Top
Pervin Kaplan

Pervin Kaplan

pkaplan@htgazete.com.tr

08/03/2012

208 ülkenin 132'sinde okul 6 yaşında başlıyor

TÜRKİYE eğitime başlama yaşının okul öncesi eğitim zorunlu olmadan 5 yaşa çekilmesini tartışırken, dünyadaki 208 ülkeden yalnızca 31 'inde eğitim 5 yaşında başlıyor. Birleşik Krallık, Avustralya ve Yeni Zelanda'nın da yer aldığı bu ülkeler daha çok küçük ada ülkeleri ve eski İngiliz sömürgeleri. UNESCO 2011 verilerine göre ilköğretimi 6 yaşında başlatan ülke sayısı 132. Türkiye nin yanı sıra Almanya, ABD, Fransa, İsviçre, İtalya, Danimarka, Belçika, Kanada, Norveç, İspanya, Lüksemburg, Brezilya, Şili ve Meksika bu ülkeler arasında.
Finlandiya ve İsveç'in yer aldığı 45 ülkede eğitim 7 yaşında başlıyor. 8 yaşında zorunlu eğitime başlayan tek ülke Moğolistan, bu yıl eğitime başlama yaşını 7'ye çekti. 4 yaşında eğitime başlanan İrlanda da da eğitim yaşı 5 oldu.
Gelişmiş ve gelişen ülkelerin çoğunda okul öncesi eğitim var. 5 yaşında eğitime başlatanların eğitim programları farklı. 5 yaşında ilköğretime başlamayı getiren teklif yasalaştığında 5 ve 6 yaş önümüzdeki yıl birinci sınıfa başlayacak. Ancak 5 yaş için ayrı sınıf oluşturulması planlanıyor ve "oyun içerikli" eğitim programları düşünülüyor. 6 yaş ise normal programa başlayacak. "Hafifleştirilmiş program" görecek 5 yaş çocukları bir yıl sonra 6 yaş çocuklarıyla 2. sınıfta kaynaşacak ve sonraki yılları birlikte okuyacak. Sizce bu çocuklar eşit mi olacak ve eşit yarışabilecekler mi?
Eğitim Reformu Girişimi Koordinatörü Batuhan Aydagül'ün de vurguladığı gibi Uruguay'ın da içinde olduğu ülkelerde bile okul öncesi eğitim zorunlu. UNESCO da okullaşma sorununun çözümünde okul öncesi eğitimi zorunlu tutmayı tavsiye ediyor.
Yine gelişmiş ülkelerde Almanya ve Avusturya dışındakilerin ortak özelliği temel eğitimi 8 ile 12 yıl arasında kademeli de olsa kesintisiz ve zorunlu uygulamaları. Yani mesleki yönlendirmeyi ortaöğretime hatta ortaöğretimden sonraya bırakmaları. Bu ülkelerde temel eğitim yaklaşık 15-16 yaşına dek sürüyor. ABD, Kanada, Avustralya gibi ülkelerde önlisans düzeyine taşınıyor.
Almanya da öğrencilere en azından alt ortaöğretimin sonuna kadar aynı program ve aynı çatının altında hizmet veren Gesamtschule'ler hızla Realschule ve Hauptschule'lerin yerini alıyor. Avusturya'da 2007'den beri pilot bir uygulama yürütülüyor ve akademik olarak geride kalan öğrencilerin gruplandığı farklı öğretim programları Allgemeinbildende Höhere Schule ler altında bir araya getiriliyor. 3 Haziran 2011 itibarıyla Avusturya hükümeti eğitim sistemindeki mesleki eğitim veren Realschule ve Hauptschule'leri 2015'te ortadan kaldırma kararı alıyor.
Biz ise neleri tartışıyoruz.

Yazıyı Paylaş

Google +

Whatsapp