Top
Pervin Kaplan

Pervin Kaplan

pkaplan@htgazete.com.tr

06/10/2012

Türkiye’de üniversite sayısı arttı KKTC’nin yüzde 61’i boş kaldı

ÖSYM, üniversitelerin boş olan kontenjanlarına yapılan ek yerleştirme sonuçlarını açıkladı. Örgün eğitim programlarındaki 171 bin 165 kontenjandan 89 bin 397’si boş kaldı. Bu sayı şaşırtıcı değil ve kayıt yaptırmayanlarla birlikte 100 bini bulur.

Şaşırtıcı olan yıllardır YÖK’ün ve ÖSYM’nin bu soruna çözüm bulmaması. Boş kontenjan sıkıntısını en fazla vakıf ve KKTC üniversiteleri yaşıyor. Toplam kontenjanları yaklaşık 90 bin olan vakıf üniversitelerinde 21 bin 360 kontenjan boş kaldı. Doluluk oranları yüzde 77.

Vakıf Üniversiteleri Birliği Başkanı Rifat Sarıcaoğlu son 5 yılda merkezi yerleştirme yüzünden vakıf üniversitelerinin uğradığı zararı hesaplamış. Bu zarar 3 milyar TL. Bu hesaplama ülke kaynaklarından binlerce doların her yıl sokağa atıldığını gösteriyor. Ancak vakıf üniversitelerinden daha zor durumda olanlar kontenjanlarının yüzde 61’i boş kalan KKTC’deki üniversiteler. Bu üniversiteler son birkaç yıldır krizin eşiğinde yaşıyor.

Bir zamanlar Türkiye’deki öğrencilerin gözdesi olan bu üniversitelerde boş kontenjan oranı her yıl artıyor. Ada’da 5 üniversitenin yanı sıra ODTÜ ve İTÜ’nün de kampusları var. 13 programla eğitim veren ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusu Rektörü Prof. Dr. Turgut Tümer, KKTC’nin gözden düşmesine Türkiye’deki üniversite sayısının artmasının yol açtığını söylüyor. Özellikle lisans programlarının kontenjanlarının artırılmasının KKTC üniversitelerinin “talep edilirliğini” düşürdüğünü anlatan Tümer, ulaşım sorununun da öğrenci tercihlerinde etkili olduğuna deyiniyor. Bu gerçekler KKTC üniversitelerinin kendilerine “yeni pazarlar” bulmak zorunda olduklarını gösteriyor. Bunun yolu da yabancı öğrenci sayısını artırmak. Ancak KKTC’den görüştüğüm akademisyenler tehlikeli bir duruma dikkat çekiyor. Başta Afrika ülkeleri olmak üzere bazı ülkelerden gelen bazı öğrencilerin KKTC’yi Güney Kıbrıs’a ve oradan da Avrupa’ya geçiş için köprü olarak kullandıklarını anlatıyorlar. Örnekleri yaşanmaya başlanmış. Bu nedenle bir süre sonra Avrupa’ya geçişin yolu olarak KKTC üniversitelerini gören yabancı öğrencilerin Türkiye ile Avrupa arasında krize yol açabileceği konusunda uyarıyorlar. Bu akademisyenlerin uyarılarını dikkate almalı ve yabancı öğrenci seçme kriterlerini iyi belirlemeli.

Yazıyı Paylaş

Google +

Whatsapp