Top
Pervin Kaplan

Pervin Kaplan

pkaplan@htgazete.com.tr

06/03/2013

Müdür atamasında torpilin önü açılıyor

MİLLİ Eğitim Bakanlığı'nda (MEB) uzun zamandır hazırlıkları yapılan Yönetici Atama Yönetmeliği sonunda yayımlandı ancak şimdiden iptali için yargı yolu da gözüktü. Sendikalar "torpil ve kadrolaşmanın yolunu açacağı" gerekçesiyle bu yönetmelik için durdurma istemli dava açacak.
Bütün eğitimcilerin tepkisini çeken bu yönetmelik atamalarda puan üstünlüğüne son veriyor. Bir okula yönetici olmak isteyen eğitimci yazılı sınavın yanı sıra bir de "sözlü sınava" girmek zorunda. Yazılı sınavın etkisi yüzde 50 iken, sözlünün de yüzde 30 olacak.
Ancak yönetmelikteki ilk sorun bu sözlü sınavı yapacak komisyonda. Boş bir okul için başvuran eğitimcilerden en yüksek puanı alan 6 kişiyi tıpkı rektör adaylarında YÖK Genel Kurulu'nun yaptığı gibi bu komisyon "sözlü sınava" alacak. İşte bu komisyon içlerinden 3 kişiyi seçip birini ataması için il valisine gönderecek. Son seçimi de vali yapacak ve atayacak. Rektörlük atamasında da son söz Cumhurbaşkanı'nın oluyordu.
Sözlü sınavı yapacak 5 kişiden oluşan komisyon il milli eğitim müdürü ya da yardımcısı, iki milli eğitim müdür yardımcısı veya şube müdürü, bir ilçe milli eğitim müdürü ile bir eğitim kurumu müdüründen oluşacak. Görüldüğü gibi bu komisyonda ne okulun öğretmenleri, ne de sendika temsilcileri var.
Eski Eğitim Sen Genel Başkanı Alaaddin Dinçer, 1990'11 yıllarda oluşturulan komisyonlarda sendikaların, okul öğretmenlerinin hatta velilerin bile söz hakkı olduğunu belirterek, "Mülakatları yapacak bu komisyonda torpil de kayırma da olacak. Her türlü kadrolaşmaya izin veriliyor" diyor.
Eğitim İş Sendikası Özlük Hukuk Danışmanı Maksut Balmuk da yönetmeliğin "yönetici atama" değil, "adamını atama " komisyonu oluşturduğunu vurgulayarak, "Liyakat, kariyer hiçe sayılıyor. Akademik başarı bu yönetmelikle birlikte sözlü sınavla ortadan kaldırılıyor. İptal için dava açıyoruz" diye konuşuyor.
Sözlü sınavın kayıt edilmeyecek olmasına dikkat çeken Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk da "Kayıtsız olması da sözlü sınavda yaşanacak torpilleri gösteriyor. Oysa yargı kararları mülakatların kayıt edilmesini zorunlu kılıyor" diyor.
Bunlar tüm sendikaların ve eğitimcilerin tepkisini çeken ve yargıya taşınan yönetmelikten satır başları.


Türkiye'nin amiral gemisi ODTÜ

"Dünyanın En İyi 200 Üniversitesi" sıralamasını yapan İngiliz Times Higher Education (THE) 3 yıldır yaptığı "dünyanın en saygın 100 üniversitesi" sıralamasını açıkladı. Geçen yıl olduğu gibi Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) yine ilk 100 içinde. Üstelik de geçen yıla göre 40 puan yükselen ODTÜ artık "dünyanın en saygın 60 üniversitesi"nden biri. Yine THE sıralamasında "dünyanın en iyi 200 üniversitesi"ne en yakın olan üniversite de 203. sırada yer alan ODTÜ olmuştu. Üniversitenin sıralamada hızla yükseldiğini söyleyen THE Sıralama Editörü Phil Baty'in deyimiyle ODTÜ, "Türkiye'nin amiral gemisi" olduğunu gösterdi.

Yazıyı Paylaş

Google +

Whatsapp

Yazarın Diğer Yazıları