Top
Pervin Kaplan

Pervin Kaplan

pkaplan@htgazete.com.tr

05/06/2010

Aile sınavda 'başarılı olmalısın' diyor

BU hafta sonu iki milyonu aşkın ilköğretim 7. ve 8. sınıf öğrencisi SBS'ye girecek. Önümüzdeki hafta da 1 milyon öğrenci sınavda olacak. Bu 3 milyon çocuğun işi hiç kolay değil. Bir yandan sınav stresini alt edecekler, bir yandan da ailelerine karşı sınavdan "yüzlerinin akıyla çıkacaklar."
Geçtiğimiz günlerde Türk Eğitim-Sen, Gazi Üniversitesi Sosyoloji bölümüne SBS'yle ilgili bir anket yaptırdı. 6 ilde gerçekleştirilen anket, en çarpıcı bölümü ilköğretim 6., 7. ve 8. sınıf öğrencilerinin bu sınavdan nasıl etkilendiklerini gösterirken aynı zamanda nasıl aile baskısı altında yaşadıklarını da ortaya koydu.
Ankette öğrencilere "SBS'de başarılı olmak için aile baskısı görüyor musunuz?" diye soruldu. Öğrencilerin yüzde 39.9'u "evet" yüzde 33.4'ü ise "kısmen" yanıtı verdi. Aslında "kısmen" yanıtını "evet" olarak kabul edebiliriz. Bu durumda da ortaya çıkan tablo şu: Her 100 çocuktan 73'üne ailesi "Sınavda başarılı olmalısın" diyor, yani baskı yapıyor.
12,13 ve 14 yaşındaki çocuklar için ailenin onayını kaybetme ve aile tarafından dışlanma korkusunun onlarda nasıl bir endişe ve korkuya yol açabileceğini anlatmaya gerek yok sanırım. Ancak birçok aile bunu bilmesine rağmen, "sınav" söz konusu olduğunda bu gerçeği unutuyor. Benzer davranışlara birçoğumuz yakın çevremizde de mutlaka tanıklık ediyoruz. "Onun geleceği için..." şeklinde başlayan cümleler, havada uçuşup gidiyor.
Bir yandan ailenin "başarı beklentisi" bir yandan sınavın stresi çocuklarda hem fiziksel hem de ruhsal bozukluklara yol açıyor. Sınav tarihi yaklaşırken uyku bozuklukları baş göstermeye başlıyor, öğrencilerin yüzde 13'ünde dikkat ve konsantrasyon sorunları yaşanıyor.
Sınavın öğrenciler üzerindeki fiziksel etkilerine gelince yüzde 12.8 inde "baş ağrısı ve dönmesi" yaşanıyor. Yüzde 11.4'ü "terliyor ya da üşüyor." Yüzde 8.2'sinde karın ağrısı ve mide sorunları gözleniyor. Yüzde 5.2'sinde nefes daralması, göğüs ağrısı şikâyetleri oluşuyor. Yüzde 3.7 si kramplar ve kasılmalar, yüzde 3.7 si görmede sorun yaşıyor.
Bir yanda aile baskısı, bir yanda sınav stresinin yarattığı stres ve ikisinin toplamından kaynaklanan fiziksel ve ruhsal sorunlarla uğraşan işte bu çocuklar şimdi sınavda. Haklısınız; gelecekleri için giriyorlar bu sınava ama biraz anlayışı, sevgiyi, hoşgörüyü artık hak etmediler mi?...

Yazıyı Paylaş

Google +

Whatsapp