Top
Pervin Kaplan

Pervin Kaplan

pkaplan@htgazete.com.tr

04/01/2012

Sınavsız geçiş, YGS ve LYS için herkes ÖSYS'ye başvuracak

2011 'de 1.7 milyondan fazla adayın başvurduğu ÖSYS'ye bu yıl da aynı oranda başvuru bekleniyor. Sınavsız geçiş yapmak isteyen adaylar da, YGS ve LYS'ye girmek isteyenler de ÖSYS'ye başvurmak zorunda. Aksi halde ne sınavsız geçiş hakkından yararlanabilirler ne de sınavlara katılabilirler

GEÇEN yıl ÖSYS'ye başvuran aday sayısı 1 milyon 711 bin 254 kişi oldu. Bu adaylar arasından 1 milyon 692 bin 144'ü Yükseköğretime Geçiş Sınavı'na (YGS) girmek istediğini belirtirken, sınava giren aday sayısı 1 milyon 648 bin 229'du. Başvuru yapanlardan sınavsız geçiş hakkını kullanmak isteyenlerin sayısı da 63 bin 25'ti.
Sınavsız geçiş de dahil olmak üzere hem YGS hem de barajı aşanların katılabileceği Lisans Yerleştirme Sınavları'na (LYS) girmek isteyenlerin öncelikle yapmaları gereken ÖSYS'ye başvurmak. Ancak başvuru işleminden önce
2012 ÖSYS Başvuru Kılavuzu ile Aday Başvuru Formu'na sahip olmanız gerekiyor.
Kılavuzu da Aday Başvuru Formu'nu da ÖSYM'nin internet sayfasından edinebilirsiniz.

FORMU NASIL DOLDURACAKSINIZ?
ÖSYM'nin sitesinden alacağınız Aday Başvuru Formu'nu da başvurunuzu yapmadan önce doldurmanız gerekiyor. Ancak bu formu doldurmaya başlamadan önce incelemeli, okuyup anlamalısınız. Formu doldururken yapacağınız yanlışlıkların sorumluluğu size ait olacağı için dikkatli okumanızı tavsiye ederim. Formu tükenmez ya da dolmakalemle doldurmalısınız.

KİMLİK BİLGİLERİ
Kimlik bilgilerinin yer aldığı bölüme 11 rakamdan oluşan T.C. vatandaşlık numaranızı yazacaksınız. Adınız, soyadınız, anne ve babanızın adı, doğum yeriniz, uyruğunuz, nüfusa kayıtlı olduğunuz yer gibi bilgileri de nüfus cüzdanınızda yazılı olduğu biçimde değiştirmeden ve kısaltmadan doldurmalısınız.

ÖĞRENİM DURUMU
Bu bölüme son sınıfta okuyorsanız bunu belirtip kod olarak 1, son sınıfta beklemeliyseniz 2, okul dışından bitirme sınavlarına giriyorsanız 3 rakamını yazmanız gerekiyor. Eğer mezunsanız ve bir yükseköğretim kurumuna ÖSYM tarafından yerleştirilmediyseniz 4, sınavsız geçiş dahil yerleştirildiniz ama kayıt olmadıysanız 5, yükseköğretimde öğrenciyseniz 6, bir yükseköğretimi bitirdiyseniz 7, yükseköğretimden kaydınız silindiyse 8 rakamını yazacaksınız.

 

Adres bilgileri zorunlu
FORMDA adayların doldurması zorunlu alanlardan biri de telefon numarası, yazışma ve e-posta adresinin istendiği bölümler. Yazışma adresinde yurtiçinden adaylar illerinin trafik kodunu yazacak. ÖSYM, adaylarla bu bilgilerle iletişim kuruyor.

 

YGS'ye girme isteği
FORMDA "YGS'ye girmek istiyorum" ya da "YGS'ye girmek istemiyorum, sadece sınavsız geçişe başvurmak istiyorum" diye sıralanan 2 seçenekten birini işaretleyeceksiniz.

 

Kim YGS seçeneğini işaretlemeli?
■ Genel lise grubu öğrencileri
■ Meslek lisesi grubundan kendi alanında meslek yüksekokulu ya da açıköğretim ön lisans programı olmayanlar.
■ Meslek lisesi grubundan sınavsız geçiş dışındaki diğer programlara da yerleşmeyi düşünenler. Bu grup, başvuru ücreti olarak bankaya 35 TL yatıracak.

 

Kimler sınavsız geçiş seçeneğini işaretlemeli?
MESLEK lisesi grubundan kendi alanında meslek yüksekokulu ya da açıköğretim ön lisans programı olanlardan yalnızca sınavsız geçişle ilgilenenler, diğer programlarda okumayı düşünmeyenler. Bu grup bankaya başvuru ücreti olarak 10 TL yatıracak.

 

Mezun olan ve olmayanlar
OKUL adı, türü, alan adı ve kodlarıyla okul numarası bölümünü son sınıf öğrencileri yazacak. Ancak bu öğrenciler mezunlar gibi bitirme yılı, not sistemi ve diploma notu alanlarını boş bırakacak. Mezunlarsa bu alanları da dolduracaklar. Mezun adaylardan ilk defa ÖSYS'ye başvuranlar veya son başvurusundan sonra bilgilerinde değişiklik olanlar diplomalarının onaylı bir örneğine T.C. kimlik numaralarını yazarak, 2012 Aday Başvuru Formu'na ekleyecek ve başvuru merkezi görevlisine teslim edecek. Okulunuzun kodunu ise ÖSYM'nin internet ÖSYS Başvuru Bilgileri içinde yer alan "Ortaöğretim Kurumları Kitapçığı"ndan öğrenebilirsiniz.

Yazıyı Paylaş

Google +

Whatsapp