Top
Pervin Kaplan

Pervin Kaplan

pkaplan@htgazete.com.tr

03/11/2012

'Deliler ne zaman dedikodu oldu?'

Yukarıdaki bu soru avukatlardan geliyor. Onlar geçtiğimiz 6 Mayıs'ta hakim ve savcı olmak için sınava giren1546 avukat arasında yer alıyor. Sınavdan sonra "kopya iddiaları"nı soruşturmak için ÖSYM'nin kurduğu inceleme komisyonunun raporunun "delil değil de dedikodu" olarak algılanmasına itirazları var.
Önceki gün Ankara 2. İdare Mahkemesi'nin sınavın tekrarlanmasına ilişkin yürütmeyi durdurma kararı alması sınava giren avukatların tepkisini çekti. ÖSYM'nin sınavla ilgili hazırladığı raporun "delil" olarak kabul edilmesini eleştiriyorlar. Sınava katılan A.C. "İnceleme komisyonunun raporu net olarak bu sınavın şaibeli olduğunu gösteriyor. ÖSYM bile bu sınavda kopyaya inanıyor. Mahkemenin bunları 'dedikodu' olarak nitelendirmesini anlamakta zorlanıyoruz" diyor.

Bu sınav da tıpkı iki yıl önce kopya nedeniyle iptal edilen KPSS gibi şaibeliydi. Avukatlar sınav sorularının 2010 KPSS'deki gibi daha önceden bazı adaylara ulaştırıldığını, sonuçlar incelenirse bunun kanıtlanacağını söylüyordu. Bunun üzerine ÖSYM, inceleme komisyonu kurdu ve geçtiğimiz 4 Eylül'de hem rapor hem de sınavın iptali kararı yayımlandı. Rapora göre soruların "görsel ya da işitsel olarak sınavdan önce birilerine ulaştırıldığına ilişkin" somut bulgu yok. Ancak sınav sonuçları şaibeliydi, bu nedenle de yerine eşdeğer sınav yapılması kararı alındı.

Bu komisyonun "dedikodu" olarak nitelendilen rapordan bazı ayrıntıları paylaşmak istiyorum.

*140 soruda 92 ve üzerinde doğru yanıtı bulunan 357 adayın sorulara verdikleri cevaplar incelendi. "Kritik belirleyici" olan sorularda oluşma olasılığı çok düşük olmasına rağmen, yanlış cevap üzerinde birleştikleri görüldü.

*Normal şartlarda zorluk derecesi yüksek sınavlarda aday dağılımı 70 olan başarı puanının üzerinde adayların yoğunlaşması beklenir. Bu sınavda yoğunlaşma 80 puan ve üzerinde.

*İlk 50'dekilerin 26'sı geçen yılki sınavda 70 baraj puanının altındaydı. Oysa bu sınavda 85 ve üzeri puan alarak ilk 50 dereceyi paylaştı.


*2011'de sınava girenlerden bazılarının puanları 2012 sınavı daha zor olmasına rağmen ortalama 40 puan arttı .

*Derece yapanların soru kitapçıkları üzerinde hiçbir işlem, yazılı muhakeme ya da karalama yok ama matematik sorularında yüzde 100 doğru yapmışlar. Ya da yaptıkları karalamalarda ulaştıkları/ulaşamadıkları sonucu değil farklı şıkkı işaretlemişler.


*2011'deki başarılı illerle 2012'deki başarılı iller arasında uyum yok.

*Başarılı adaylardan bazıları karı-koca veya akraba. Sınavı üstün başarıyla kazanan 4 evli çiftin cevap kağıtları aynı, puanları da birbirlerine yakın ve yüksek puanlar.

İşte avukatlar da rapordaki bu ayrıntılara dikkat çekerek, "Bunlar dedikodu mu yoksa delil mi? diye soruyor.

Yazıyı Paylaş

Google +

Whatsapp