Top
Pervin Kaplan

Pervin Kaplan

pkaplan@htgazete.com.tr

03/09/2014

Yeni üniversite modeli ne zaman geliyor?

YAKLAŞIK 1 yıldır kamuoyunda hangi ülkenin kullandığı modelin üniversite sınavlarına geçişte uygulanacağı tartışılıyor. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) uzmanları değişik ülkelerde “yerinde” bu modelleri inceledi. Bir ara YGS’nin yılda birkaç kez tekrarlanacağı sistem ile ABD’de üniversitelere başvurularda da sonuçları kullanılan SAT benzeri sınavların yapılmasının öngörüldüğü modeller üzerinde konuşuldu. Ancak önceki gün açıklanan 62. hükümet programı üniversiteye geçiş için düşünülen modelin TEOG’un liselere uyarlanmış biçimi olduğunu gösteriyor. Programda TEOG’un adı geçmiyor ancak ortaöğretime geçişteki sisteme atıfta bulunularak, aynı sistemin yükseköğretimde de kullanılacağı vurgulanıyor.

TEOG’da ilköğretim 8. sınıf öğrencileri Türkçe, Matematik, Fen ve Teknoloji, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, Yabancı Dil ve İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük olmak üzere 6 dersten sınava giriyor. Bu sınavlar 6’sı birinci, 6’sı da ikinci dönem olmak üzere toplam 12 tane olarak yapılıyor. Sınavların sonuçları yalnızca liselere geçişte kullanılmıyor. Aynı zamanda okullarında bu derslerden yapılan sınavlardan biri olarak da kabul ediliyor ve Yılsonu Başarı Puanları’nın oluşmasını etkiliyor. Öğrenciler kendi okullarında ama başka öğretmenlerin gözetimi altında bu sınavlara giriyor. Sınavları yapan da öğrencilerden tercih alarak yerleştirmelerini gerçekleştiren kurum da MEB.

İşte bu sistemin üniversitelere geçişte iki aşamalı olarak yapılan Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) ile Lisans Yerleştirme Sınavları (LYS) yerine geçmesi düşünülüyor. Sınavları TEOG’da olduğu gibi Milli Eğitim Bakanlığı yapacak. Tıpkı 8. sınıf öğrencileri gibi liseliler de okuldaki sınavlardan birine merkezi olarak girecek. Bu sınavlar da hem ders geçmeleri için girdikleri yazılılardan biri olarak sayılacak hem de üniversite sınavları olarak kabul edilip yerleştirme puanlarının oluşmasında kullanılacak. Bu sistemde tartışılan iki nokta var. Bunlardan biri hangi derslerin sınavlarının merkezi olarak yapılacağı. Henüz buna karar verilmiş değil. Bir diğer konu ise sistemin ne zaman uygulamaya konulacağı. Dershanelerin 2015’in eylül ayından itibaren kapanacaklarını düşünürsek, liselilerin Ortaöğretimden Liseye Geçiş Sistemi’nin (OLG) 2015-2016 eğitim yılında başlayacağını söyleyebiliriz.

 

Yazıyı Paylaş

Google +

Whatsapp