Top
Pervin Kaplan

Pervin Kaplan

pkaplan@htgazete.com.tr

03/09/2012

Açık lise tüm öğrencilere açıldı mı?

4+4+4 yasasıyla eğitim, kesintili ama 12 yıl zorunlu hale getirilirken, tartışılan konulardan biri de "açık lise"den yani uzaktan eğitimden kimlerin yararlanacağı konusuydu. Bu soruyu Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer'e de sorduğumuzda "açık liseye" devam edecekler için sınırlama getirileceğini, engelli ya da üstün zekâlıların bu uygulamadan yararlandırılmasının düşünüldüğünü söylemiş ancak son kararı Bakanlar Kurulu'nun vereceğini belirtmişti. Daha sonra bu konu öğrencilerin okula başlama yaşının düşürülmesi, okulların fiziki olanaksızlıkları, öğretmenlerin norm kadro fazlası olması ve diğer birçok konu tartışılırken gündeme gelmedi.
Okulların açılmasına sayılı günler kala bu konunun açıklığa kavuşması gerekiyor. Çünkü görüştüğüm okul müdürleri de milli eğitim yöneticileri de açık lisenin tüm öğrencilere "açıldığını" söylüyor. Hatta çocuklarını örgün eğitime göndermek istemeyen ailelerin de bu yönde yönlendirildiğini duyuyorum. Yöneticilerin "Açık lise herkese açık" görüşünün dayanak noktasını ise Milli Eğitim Bakanlığı'nın 4+4+4 eğitim sistemini tanıtmak için hazırladığı kitapçıklardaki sorulara verilen yanıtlar oluşturuyor. Bakanlık biri 58 biri de 93 soru ve yanıttan oluşan tanıtım kitapçığında "açık lise uygulamasının nasıl olacağına" ilişkin soruya şu yanıtı veriyor:
"Ortaokulu bitiren öğrenciler 2012-2013 öğretim yılından itibaren liselere devam etmek zorundadırlar. Ancak bilindiği gibi yeni düzenleme ile ortaokulu tamamlayanlar veya liseye devam edenler isterlerse zorunlu eğitimlerini yaygın lise öğretiminde (açık lise) tamamlayabileceklerdir."
İşte bu açıklama çocuklarını örgün eğitim veren liselere göndermek istemeyen aileler için çıkış noktası oluyor. Eğitim İş Özlük Hukuk Komisyonu Üyesi Maksut Balmuk da eski Eğitim Sen Genel Başkanı Alaaddin Dinçer de "açık lisenin isteyen herkese açık hale geldiğini" söylüyor. 940 bin öğrencinin öğrenim gördüğü ve 1992'den bu yana uygulanan "açık lise"ye bugüne kadar lise eğitiminde iki yıl sınıf tekrarı alan öğrenciler ile çıraklık eğitimi alanların ve 18 yaşından büyüklerin yönlendirildiğini anlatan iki eğitimci, "Eğer bu liselere isteyen herkes giderse o zaman 12 yıllık zorunlu eğitimin bir anlamı kalmaz. Üstelik bu uygulama hem çocuk işçiliğini hem de çocuk gelinlerin sayısını artırır. Çocuklarını liseye yollamak istemeyen her aile açık liseye kayıt yaptırır" diyor.
Müfettişler Derneği Başkanı Doğan Ceylan da açık liseyle ilgili sınırlama olması gerektiğinin altını çizerek, şöyle konuşuyor: "Bakanlığın bu soruya verdiği cevabı netleştirmesi gerek. Aksi halde 8. sınıftan mezun olan 1 milyon çocuğun yüzde 20'si açık liselere gönderilir. Üstelik bu liseden belli bir sürede mezun olma zorunluluğu yok. 10-15 milyon kişi açık lisede ömrü boyunca öğrenci kalır."
Eğitimcilerin vurguladığı gibi bakanlığın açık liseden kimlerin yararlanacağını açık biçimde belirtmesi gerekiyor. Çünkü bazı "özel girişimciler" şimdiden "kızlara özel açık lise" ve "Kızlara kadın öğretmenler ders anlatacak" şeklinde sloganlarla açık lise uygulamasının başladığını duyurmaya başladılar bile.

Yazıyı Paylaş

Google +

Whatsapp