Top
Pervin Kaplan

Pervin Kaplan

pkaplan@htgazete.com.tr

03/03/2014

Yanlışa yanlışla çözüm bulmak

MİLLİ Eğitim Bakanlığı (MEB) sonuçları liselere geçişte kullanılacak 6 dersten yaptığı sınavlardan Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinden muaf gayrimüslim öğrencileri de kendi müfredatlarından "din sınavına" sokmaya hazırlanıyor. Ancak bu hazırlık başta azınlık okulları olmak üzere eğitimcilerin tepkisini çekiyor. Onlara göre gayrimüslim öğrencileri din sınavına sokmaya çalışmak "yanlışa yanlış çözüm aramaktan" başka bir şey değil.
Bu çözüm arayışının nedeni yerleştirme puanının hesaplanmasından kaynaklanıyor. Diğer öğrencilerin puanları 6 ders, 12 sınav üzerinden, gayrimüslim öğrencilerinki ise 5 ders 10 sınav üzerinden hesaplanacak. Bu durumun bu öğrencilerde "puan kaybına" yol açacağı yeni sistem ilk açıklandığı günden itibaren dile getiriliyor. Sonunda MEB de bu gerçeği gördü ama bulduğu çözüm gayrimüslim öğrencileri de sınava sokmak oldu.
Gerçekten çözüm olur mu?
Soruları azınlık okulu yöneticileri hazırlamış olsa da tartışmalı bir soru olduğunda kime danışılacak?
Daha da önemlisi gayrimüslim öğrencilerin tümü azınlık okullarında öğrenim görmüyor. Bu öğrenciler devlet ve özel okullarda da okuyor ve din dersinden muaflar. Bu öğrencilerin durumu ne olacak? Onlara "azınlık okullarında" okumaları mı önerilecek?
Türkiye Özel Okullar Birliği Derneği Başkanı Cem Gülan da din dersi sınavında ısrarın nedenini anlamakta zorlandıklarını söyleyerek, "Bu ders yüzünden yerleştirme puanlarının hesaplanmasında hata olacağı, soruların zorluk ve kolaylık durumuna göre diğer öğrencilerin lehine ya da aleyhine değişiklik olacağını en başında söyledik. Gayrimüslimler için de din sınavı getirilmeye çalışılması yine hatadır" diye konuştu.
Bir okul yöneticisinin dediği gibi bir üst eğitim kurumuna geçmek için neden çocukların din bilgisine sahip olması gerekiyor ve bu ders liseye geçişte neden bir başarı kriteri olarak kullanılıyor?
Çözüm bulmak için gayrimüslim öğrencileri de din sınavına sokmaya çalışan bakanlık umarız çözüm diye önerilen bu hatayı görür ve daha çok kaosa yol açabilecek bu yolu izlemekten vazgeçer. Bir azınlık okulu yöneticisinin vurguladığı gibi, eğer din bilgisi çok önemli başarı kriteri ise bu dersten yapılan sınava ayrı bir puan verilsin ve bu başarıyı dikkate alan okullar da öğrencisini bu puana göre seçsin.

Yazıyı Paylaş

Google +

Whatsapp