Top
Pervin Kaplan

Pervin Kaplan

pkaplan@htgazete.com.tr

03/01/2011

Unutmayın: ÖSYS'ye başvurmak zorundasınız

Üniversitelere yerleştirme için yapılacak iki aşamalı sınavın birinci aşaması olan ve YGS olarak tanımlanan Yükseköğretime Geçiş Sınavı için başvurular bugün başlıyor. Ancak gelen sorulardan başvuruların yalnızca bu sınav için yapılacağına ilişkin yanlış bir algı oluştuğunu görüyorum. Oysa Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi’ne (ÖSYS) yalnızca YGS’ye girmek isteyenler başvurmuyor. Eğer sınavsız geçiş hakkından yararlanmak istiyorsanız ÖSYS’ye sizin de başvurmanız gerekiyor. ÖSYS’ye başvurmadığınız takdirde sınavsız geçiş hakkınızı kaybedersiniz ve bu haktan yararlanamazsınız.
Mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarında yani liselerde okuyan öğrencilerin meslek yüksekokulları ile açıköğretim ön lisans programlarına sınavsız geçiş hakları bulunuyor. Ancak bu haktan yararlanabilmek için mutlaka 2011 ÖSYS’ye başvurma şartı aranıyor. Bunun için de yapmanız gereken ÖSYS Kılavuzu’nda ÖSYS Aday Bilgi Formu’nu doldurmak ve bunu onaylatmak. Bunun öncesinde de bankaya şayet YGS’ye girmeyecekseniz 10 TL, eğer girecekseniz 35 TL yatırmak. Aday formunda da buna uygun seçeneği işaretlemek. Bu arada YGS’ye girmenin size sınavsız geçiş hakkını kaybettirmeyeceğini de unutmayın.
Başka bir soru da “YGS’ye girmeden Lisans Yerleştirme Sınavları’na yani LYS’ye girilip girilmeyeceğine” ilişkin. Unutmayın, YGS’ye girmeyen hiç kimsenin LYS’ye katılma şansı bulunmuyor. LYS’ye girmek için sadece YGS’ye katılmak da yetmiyor. YGS’de barajı aşmak zorundasınız. Eğer YGS’deki 6 puan türünden en az birinden 180 ve üzerinde puan alabilirseniz LYS’lere girme hakkına sahip olabilirsiniz. LYS’ye girmeyi planlayanların da bugünden itibaren ÖSYS’ye başvurmaları ve ilk olarak 27 Mart‘ta yapılacak YGS’ye katılmaları gerekiyor.
Bu yıl ÖSYM’nin yaptığı bir değişiklik var. O da sınav merkezleriyle ilgili. ÖSYM, geçen yıl 160’ın üzerinde olan YGS merkezi sayısını bu yıl azalttı ve 89’la sınırladı. Adaylar, il merkezlerinde yeterli kapasite olmazsa, okul adreslerine göre belirlenecek, ilçe sınav merkezlerinde ya da ikinci tercih olarak belirledikleri okul veya adrese göre çevre il veya merkezlerde sınava girecek, okul ve adresleri dışındaki illeri tercih edemeyecek.
Ayrıca ÖSYM, saptadığı sınav merkezlerine ek yeni yerler açabilecek ya da belirlediklerini iptal edebilecek. Kapasitesi dolmuş veya iptal edilmiş sınav merkezlerini isteyenleri de başka yerlere gönderebilecek. Yani bu yıl “Tercihimizin dışında illerde sınava girdik” sözlerini çok duyacağız. Çünkü öğrencinin gireceği sınav merkezini saptama yetkisi bu yıl adayda değil, ÖSYM’de olacak.

Yazıyı Paylaş

Google +

Whatsapp