Top
Pervin Kaplan

Pervin Kaplan

pkaplan@htgazete.com.tr

02/11/2010

Okula erişemeyen çocuklar ne olacak?

DÜN başlayan 18. Milli Eğitim Şûrası "Eğitimde 2023 Vizyonu" başlığıyla toplandı. Şûra'da eğitimde 13 yıl sonra nerede olacağımız konuşulacak. Eğer kısır siyasi tartışmalardan, polemiklerden kendimizi kurtarabilirsek, elimizdeki en değerli gücümüzü "genç nüfusumuzu" nasıl daha iyi eğitebileceğimizi planlarız. Aksi halde bu güç bizim için gelecekte en büyük tehlike olacak. Çünkü eğitimsiz, işsiz, hayal kırıklığına uğramış böylesine büyük bir kitleden daha büyük bir tehlike olabilir mi?
5 gün sürecek bu Şûra'nın gündem maddeleri arasında, zorunlu eğitimin 8 yıldan 12 hatta 13 yıla çıkarılması da yer alıyor. Ancak tüm bu tartışmalar yapılırken, zorunlu eğitim çağında olup da okula erişimlerini sağlayamadığımız çocukları okul sıralarına nasıl oturtabileceğimizi de konuşmak ve bu soruna bir çözüm bulmak gerekiyor.
Bu yıl okula erişimini sağlayamadığımız bu çocukların sayısı 100 bini buldu. Sayının geçen yıla göre azaldığını söyleyip, teselli bulabiliriz. Ancak unutmamak gerekir ki; sözünü ettiğimiz 100 bin rakamı sadece resmi sayı. Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da doğmuş ama kaydı olmayan çocuklardan söz bile etmiyoruz.
Aslında iş bu çocukların okula kayıtlarının yapılmasıyla da son bulmuyor. Biliyorsunuz okula erişimde kayıt yapmak yalnızca ilk adımı oluşturuyor. Ondan sonraki adım bu çocukların okullara devamlarını sağlayabilmek. Türkiye ilköğretimde yani zorunlu okullaşma oranında yüzde 98 oranında bir başarı yakalamış durumda. Son yıllarda MEB'in ve sivil toplum kuruluşlarının ortaklaşa yürüttüğü kampanyalar bu sonuçları doğurdu.
Ancak bu başarı öğrencilerin okula devamında da aynı oran yakalandığında gerçek başarı olarak kabul edilir. Ne yazık ki kayıtlarını yaptığımız bu çocukların okullara devamında aynı başarıyı gösterdiğimizi söyleyemeyiz. Bunun birçok neden var. Erken yaşta evlendirilmeden, ekonomik yoksunluklara kadar uzanan gerekçeler çocukları okullardan çekip alıyor. Bu çocukların devlet korumasına alınması Şûra'da tartışılabilir. 800'ün üzerinde eğitimcinin toplandığı Şûra'dan okula erişimini ve devamını sağlayamadığımız çocuklarla ilgili nasıl bir karar çıkacağını merakla bekliyoruz.

Yazıyı Paylaş

Google +

Whatsapp