Top
Pervin Kaplan

Pervin Kaplan

pkaplan@htgazete.com.tr

02/06/2014

Liselere geçiş sisteminde yanıtsız sorular

BU yıl liselere geçişte kullanılacak Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi (TEOG) ile yapılacak yerleştirmelerin ayrıntılarını geçtiğimiz gece Bakan Nabi Avcı ve bürokratları anlattı. Açıkçası 4 saat süren ve gece yarısında son bulan bu toplantıda ne onlar sistemi anlatabildi ne de biz tam anlayabildik.
O toplantıda yanıtları verilemeyen sorular oldu. Eğitim yazarları olarak sistemin gördüğümüz açıklarını anlatmaya çalıştık. Ancak başarılı olduk mu önümüzdeki günlerdeki uygulamalar gösterecek.
Bu sistemin en önemli açıklarından birisi “kontenjanlar dolsun” diye getirilen “nakil uygulaması.” Taban puanın geçerli olmayacağı nakillerde en gözde okullara bile aralarında 200 puan farkının olduğu öğrenciler yerleşebilecek. Bakanlık bürokratları bunun mümkün olmadığını söylüyor ama taban puan olmayacağına göre nasıl engellenebileceğinin yanıtını veremiyor. Oysa geçmişte son dakika ve kimseye duyurulmadan yapılan yedek yerleştirmelerde aynı okula 200-300 puan farkı olan öğrenciler yerleşti.
Tek seferde yapılacak ve nakillerle boş kontenjanların doldurulacağı iddia edilen bu yerleştirme sisteminde aynı öğrenciler bir üst okullara geçtiklerinde, düşük puanlı okulların nasıl dolacağının yanıtı da yok.
Velilerin bu yıl tercih başvurularında “yerleştirme sistemi dışına düşmemek için” çok dikkatli olmaları hatta “yanlış bilgi” vermeleri gerekiyor.
Neden mi?
Tercihlerinizi e-okul üzerinden yapacaksınız ve karşısınıza 3 seçenek çıkacak. Bunlar “Özel yetenek sınavıyla yerleştim”, “Özel okula kayıt yaptırdım”, “Tercih yapmak istiyorum”.
Şayet bir özel okula çocuğunuzun önkaydını yaptırdıysanız ancak Anadolu ve fen liselerinde de iyi bir okula yerleşirse o okulda okutmayı düşünüyorsanız sakın dürüstlük yapıp da “Özel okula kayıt yaptırdık” şıkkını işaretlemeyin. Aksi halde merkezi yerleştirme sistemi dışına çıkarsınız ve tercih yapamazsınız.
Velilerden sürekli sorular geliyor.
Çocuklarının istemedikleri bir okula yerleşme riski olup olmadığını soruyorlar. Bu risk var, üstelik de oldukça yüksek. Eğer A listesinde 15 tercihinden birine çocuğunuz yerleşemezsa sadece okul türlerini işaretleyeceğiz B listesinden evinize en yakın okula otomatik kaydı yapılacak. Evinizin yakınındaki okul Anadolu lisesi de olabilir, meslek ve imam hatip lisesi de. Bunlardan hangisinin olacağını seçemeyeceksiniz. Bu uygulama TEOG yerleştirmelerinde en büyük kaosu yaratacak açık. Özellikle daha düşük puanlı öğrenciler istemedikleri okullara yerleşecekler.
Geçen yıl da genel liselerin kaldırılmasıyla aynı sorun yaşanmış çözüm olarak çok programlı liselerin sayısı artırılmıştı. Bu yıl ise bu liselerin başına “Anadolu” ibaresi geldiğinden ve sayıları da bin bile olmadığından bu seçenek de kalmadı. Bu yıl çocuğu istemediği halde bir mesleki eğitim veren liseye yerleşen velilere ne alternatif sunulacağının yanıtı da bu sistemde yok.

Yazıyı Paylaş

Google +

Whatsapp