Top
Pervin Kaplan

Pervin Kaplan

pkaplan@htgazete.com.tr

02/02/2013

Eğitim özrü kapsam dışı

AYLARDIR seslerini duyurmaya çalışan, yıllardır eşlerinden ayrı kentlerde görev yapan öğretmenleri nihayet duyan oldu. Öğretmenler için özür grubuna bağlı yer değiştirmelerin yalnızca yılda bir kez olmak üzere ağustos ayında yapılacağına ve şubatta bu yönde bir atama olmayacağına ilişkin açıklamalara rağmen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla "özür grubu atamaları" gerçekleştiriliyor.
Aralarında yıllardır eşlerinden ayrı olarak görev yapan öğretmenler bu karardan sonra aileleriyle buluşabilecek, çocuklarıyla, anne babalarıyla birlikte olabilecek. Ancak bu yer değiştirmelerden yalnızca eş ve sağlık durumu ile can güvenliği nedeniyle yaşamları olumsuz etkilenen ve şehit ya da gazi eşi olan öğretmenler yararlanabilecek. Bunun dışında özür grubu atamalarından biri olan "eğitim özrü" yer değiştirmelerde kapsam dışı kaldı. Lisansüstü öğrenim görmekte olan öğretmenler özür grubu yer değiştirme hakkına sahip değiller. Onlar ancak ağustos ayında gerçekleştirilecek olan yer değiştirmelerde bu haklarını talep edebilecekler.
Eğitimlerini sürdürmekte zorlandıkları için okudukları üniversitelerin bulunduğu illere tayin hakkı isteyen öğretmenler, bu durumdan dertli ve mağdur olarak görülmemekten şikâyetçi. Çünkü yasal olarak onlar özür grubu atamaları arasında "eğitim özrü" yer almasına rağmen listeden çıkarılmalarının gerekçesini anlayamadıklarını söylüyorlar.
Doktorasını yapmakta olan öğretmenlerden biri olan M.S., "İlk kez geçen yıl öğrenim gerekçesiyle yer değiştirmek isteyen öğretmenler, kapsam dışı bırakıldı ve dikkate alınmadı. Öğrenim özrünün bir mağduriyet yaratmayacağını düşünen bir eğitim bakanlığı var. Bu anlayış ne yazık ki sürüyor. Öğretmenlerin yüksek lisans ya da doktora yapmalarının desteklenmesi gerekirken bu şekilde yok sayılmalarını anlamak mümkün değil" diyor.
Eğitim hakkı için yer değiştirmek isteyen öğretmenlerin de sağlık ya da eş durumları gerekçesiyle tayin isteyen öğretmenlerden bir farkı olduğunu ve onların mağduriyetinin bulunmadığını söylemek zor. Bir öğretmenin söylediği gibi "ayrımcılık" yapmamak gerekiyor.
Milli Eğitim Bakanlığı'nın önünde "özür grubu" yer değiştirme talepleri gibi çözülmesi gereken bir başka sorun daha duruyor. O da, "yem bekleyen güvercinlere" benzetilerek kalpleri kırılan 300 bini aşkın atanamayan genç öğretmenler. Onlar da şubat ayında atama yapılması beklentilerine ne yanıt verileceğini merakla bekliyor.
Yazıyı Paylaş

Google +

Whatsapp