Top
Pervin Kaplan

Pervin Kaplan

pkaplan@htgazete.com.tr

02/01/2014

Tek bir netle nasıl üniversiteli olunur?

YATAY geçiş, anadal ve yandal programlarında "sınavsız geçiş" diyerek başarı şartını ortadan kaldıran bir teklif hazırlayan ancak teklifi genel kurulda kabul edilmeyen YÖK Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya, şimdi de "toplamda tek bir net çıkaran" gençleri üniversiteli yapacak düzenleme gerçekleştirdi.
Nasıl mı?
Önce bir gencin nasıl üniversiteli olacağını hatırlayalım: Özel yetenek ya da önlisans programlarına girmek için bir gencin Yükseköğretime Geçiş Sınavı'nda (YGS) 6 puan türünden herhangi birinden 140 ve üzerinde puan alması gerekiyor.
Lisans programları için de önce YGS'de sonra da Lisans Yerleştirme Sınavları'nda (LYS) 180 ve üzerinde puan barajının aşılması şart.
Bunların dışında üniversiteli olma yolu yok. Bir tek uluslararası yarışmalarda derece alan "genç bilim insanları" sınavsız üniversiteye girebilirler. Çetinsaya ise geçtiğimiz günlerde "yatay geçiş"le ilgili yaptığı açıklamayla birlikte üniversiteli olma şartıyla ilgili başka bir değişiklik daha gerçekleştirildiğini açıkladı.
Bu açıklamasında "Özel yetenek sınavını kazanıp herhangi bir programa yerleşemeyen engelli öğrenciler için YGS taban puanını 100'e indirdik" dedi.
Bunun anlamı şu: Bir engelli öğrenci sınava girse iki testten yarımşar net çıkarsa puanı 100 olacak.
Bunun nasıl gerçekleşeceğine bakalım:
Birincisi YGS'ye giren engelli gencin diğerlerinde olduğu gibi puanının hesaplanabilmesi için de Türkçe, Matematik, Fen Bilimleri ve Sosyal Bilgiler testlerinin en az iki tanesinden "yarım" neti olması gerek.
Bu yarım netin nasıl elde edileceğine gelince; örneğin Türkçe testinden 1 doğru 2 yanlışa sahipseniz netiniz 0.5 olur. Diğer üç testten herhangi birinden de 1 doğru 2 yanlışınız varsa yine 0.5 net elde edersiniz. Böylece puanınızın hesaplanması garanti olur.
YGS'de puan hesaplamasının nasıl yapıldığı kılavuzda açıktır.
"Ağırlıklı Yükseköğretime Geçiş Sınavı (AYGS) puanlarının her biri kendi içinde en küçüğü 100, en büyüğü 500 olan puanlara dönüştürülerek YGS-1, YGS-2, YGS-3, YGS-4, YGS-5 ve YGS-6 puanları oluşturulacaktır."
Yani iki testten toplam 1 net size 100 puan getirmez. Ama bu hesaplama yöntemi puanınızın 100'e yükseltilmesini sağlar.
Bu durumda da toplamda bir netle özel yetenek sınavlarına girebilir ve üniversiteli olursunuz.
Oysa YGS'de diğer öğrencilerin baraj olan 140 puanı elde edebilmeleri ancak her testten ortalama 4'er olmak üzere 16 net çıkarmalarıyla mümkün.
Eğer puan hesaplamasının nasıl yapıldığını bilmiyorsanız, böyle bir düzenleme getirir ve her testten yarım neti olan bir genci üniversiteli yaparsınız.
Bunun adına da "engelliye pozitif ayrımcılık" diyemezsiniz. Çünkü görme ve işitme engelli öğrencilerin zaten muaf oldukları sorular var ve eşitlik bunlarla sağlanıyor.
Böyle bir uygulama adı ise eşitsizliği ve adaletsizliği beraberinde getirir. Bu da yargıya taşındığı anda iptal edilir.

Yazıyı Paylaş

Google +

Whatsapp