Top
Pervin Kaplan

Pervin Kaplan

pkaplan@htgazete.com.tr

01/10/2011

ÖSYM süreyi kısalttı tercihleri artırdı

Birinci yerleştirmede bir üniversiteye yerleşemeyen ve tercih yapmayanlar için üniversite kapısını açacak ek yerleştirmeler için ÖSYM geçen yıla göre başvuruda süreyi 4 günle sınırlı tutarken, tercih sayısını 18 artırarak, 30'a yükseltti. ÖSYM'nin yayımladığı ek yerleştirme kılavuzı tercih yapacak gençlere yol gösterecek. Ancak verilen bu şansı kullanabilmek için tercihlerin doğru yapılması gerekiyor. Hukuktan diş hekimliğine, tıptan mühendisliklere kadar her bölümde, Boğaziçi'nden ODTÜ'ye, İTÜ'den Hacettepe'ye kadar da her üniversitede boş kontenjan var. Doğru tercih yaparsanız bu üniversitelere yerleşebilirsiniz. Yarından itibaren HABERTÜRK'te ek yerleştirmede dikkat etmeniz gereken kuralları anlatan "Ek Yerleştirme Rehberi" adlı dizi yazı başlayacak. Aklınıza takılan soruların yanıtlarını bu dizide bulacaksınız.
Boş kontenjanların devlet üniversitelerinde özellikle fizik, kimya, matematik, biyoloji gibi temel bilimlerde, ikinci öğretimde ve uzaktan eğitim veren programlarda oluştuğu görülüyor. Birinci ve ikinci öğretimde yaklaşık 23 bin kontenjanın olduğu fizik, kimya ve biyoloji bölümlerinde boşluk yüzde 75'lerin üzerinde.
Bazı üniversitelerde bu bölümleri tercih eden öğrenci bile olmadı. Kilis 7 Aralık Üniversitesi'nde 48 ve Bitlis Eren Üniversitesi'nde 39 kişilik kontenjanı olan biyoloji bölümünü tercih eden öğrenci çıkmadı. Ek kayıt döneminde bu bölümlere öğrenci gelmezse sınıf bile açılamayacak. Aynı durum bazı üniversitelerde fizik ve kimya bölümleri için de geçerli. Buna karşın bu bölümlerin ODTÜ, Boğaziçi, Hacettepe gibi üniversitelerde yalnızca birer kontenjanla boş kalması öğrencinin bölüm değil üniversite seçtiğini gösteriyor.
Dikkat çekici başka nokta da coğrafi konumu itibariyle en fazla deniz sınırına sahip olan ülkelerden olan ve üç tarafı denizlerle çevrili Türkiye'de en az tercih edilen bölümün ''su ürünleri mühendisliği'' olması. Birçok üniversitede bu bölüm dolmazken Çanakkale Onsekiz Mart'ın 63, Çukurova'nın 84, Ege'nin 150 kişilik kontenjanını tercih eden çıkmadı.
Vakıf üniversitelerine gelince burssuz programlarında boş kontenjan sorunu yaşanırken, burslu programların oranını yüksek tutanların yüzü kayıtlarda güldu. Temel bilimlere olan ilgisizlik bu üniversitelerde yaşandı. Burslu bile olsa bu programların tercih edilmemesi buna karşılık tıp, diş hekimliği, hukuk gibi programların dolması Türkiye'de üniversite eğitiminin yalnızca meslek sahibi olmak için alınması gerektiği anlayışının yaygınlığını gösteriyor. Oysa bilim adamı yetiştirmek için bu bölümlerin ne kadar önemli olduğunun ve bu bölümleri tercih edecek öğrencilerin bir şekilde desteklenmesi gerektiğinin YÖK başta birilerin farkında olduğunu umalım.

Yazıyı Paylaş

Google +

Whatsapp