Top
Pervin Kaplan

Pervin Kaplan

pkaplan@htgazete.com.tr

01/07/2017

479 öğrenciyi ‘hormonlu notlar mı’ eledi?

 

Dün Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) lise tercihlerinde kullanılacak Yerleştirmeye Esas Puan’ları (YEP) açıkladı. Buna göre 176 öğrenci 500 tam puan almış oldu.

Gelelim başlığımızdaki soruya: 479 öğrenciyi hormonlu notlar mı eledi?

Neden bu soruyu soruyoruz?

Hatırlayalım. TEOG’da birinci dönemde tüm sınavlardaki soruların tümüne doğru yanıt veren öğrenci sayısı 1082, çok kolay soruları ile eleştirilen ikinci dönemde ise şampiyon sayısı da 17 bin 79. 

Geçtiğimiz haftalarda da “TEOG sınavlarında şampiyon sayısı” ile ilgili bilgileri Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Müsteşarı Yusuf Tekin paylaşmıştı. Buna göre TEOG’da birinci ve ikinci dönem sınavlarında toplam 12 dersin 240 sorusunun hepsini doğru yapan öğrenci sayısı 655. İşte TEOG sınav puanları 700 olan bu öğrencilerden yalnızca 176’sının YEP’i 500 tam puan olunca da akla “hormonlu notlar” geliyor.

Elbette 500 tam puan alan tüm öğrencilerin “hormonlu nota sahip olduğunu” söylemiyoruz ancak unutmayalım sınav puanları tam olan 479 öğrencinin puanının da 500 olmamasının nedeni okul notları. Birçok okulda da öğrencilere sıralamalarının yükseltilmesi için yıl sonu başarı puanları olarak 100 verildiğini hepimiz biliyoruz.

Bilmenin ötesinde geçtiğimiz yıllarda şikâyetler üzerine MEB bu konuyu araştırdı ve “hormonlu notların” varlığını da saptadı. Gerçi bunun sorumlusu olarak öğretmenleri gördü onlara ceza verdi. Sanki okul yönetimlerinden habersiz öğretmen “hormonlu not” verebilirmiş gibi.

Okul notu ise YEP hesaplamasında önemli. TEOG sınavlarının puanları YEP oluşmasında yüzde 70 oranında etkili. Öğrencinin 6, 7 ve 8’inci sınıf yıl sonu başarı puanlarının etkisi ise yüzde 30. Bu oranın YEP üzerindeki etkisini 479 öğrencide görüyoruz. Sınavda aynı puanı alan bu öğrenciler hesaplamaya okul puanları girdiğinde “şampiyonluklarını” kaybediyor.

BU OKULLARIN MEZUN DERNEKLERİ NEREDE? 

En gözde okullarda bu yıl kontenjan azalırken, yatılılık sorunu da yaşanacak. Proje okul ilan edilen İstanbul (Erkek) ile Kabataş Erkek liselerine geçen yıl olduğu gibi bu yıl da Anadolu’dan yatılı öğrenci gelmesi çok zor. Çünkü iki okulun da yatılı öğrencilerini barındığı pansiyonları yok. Çünkü hasarlı olduğu için birinin binası yıkıldı, diğeri restorasyona girdi. Geçen yıl İstanbul Lisesi hazırlık sınıfı öğrencilerine bırakın “yatılı alternatif” sunmayı devam eden öğrencilerinin bile sıkıntılar yaşamasına neden oldu. Okulun yatılı okuyan 130 öğrencisi başka okulların pansiyonlarına gönderildi ve çok sıkıntılı bir yıl geçirdiler.

Kabataş Erkek Lisesi ise geçen yıl mevcut yatılı kız öğrencilerini Beşiktaş Zübeyde Hanım Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi pansiyonuna gönderdi. Erkek öğrenciler için Üsküdar’daki bir yurt binası tahsis etti. Ancak bu yıl hazırlık sınıfına yatılı kız öğrenci almayacak, sadece erkek öğrenciye yatılılık sunuyor. Oysa Anadolu’dan dar gelirli ailelerin başarılı çocukları pansiyon olduğu için bu okulları tercih ediyor. Yatılılık olmayınca bu okulları nasıl seçecekler? Bu okullar yatılılıkları ile “fırsat eşitliği” de sağlıyor. İki okulun da ünlü mezunları, güçlü mezun dernekleri var. Okul yönetimleri çözüm bulamı- yorsa mezun dernekleri hiç mi ellerini taşın altına koymazlar, mezun oldukları okullarına hiç mi vefa borçları yok?

Yazıyı Paylaş

Google +

Whatsapp