Top
Pervin Kaplan

Pervin Kaplan

pkaplan@htgazete.com.tr

01/07/2013

Pilot uygulama olmadan yaşama geçmesin

UZUN süredir çocukları özellikle bu yıl 7. ve 8. sınıfta okuyacak ailelerin merak ettiği tek soru var: "Sonuçları başta Anadolu ve fen liseleri olmak üzere ortaöğretim kurumlarına yerleştirmelerde kullanılan Seviye Belirleme Sınavı'nın yerine nasıl bir sistem geliyor?" Onlara kesin bilgi veremiyoruz. Çünkü Milli Eğitim Bakanlığı'nda da üzerinde mutabık kalınmış bir sistem yok. Yalnızca değişik yerleştirme sistemleri üzerinde çalışıyorlar. Ancak önümüzdeki yıl nasıl bir sistemle karşılaşacağımız henüz kesinleşmiş değil.

Bir merkezi sınav sistemi düşünülüyor. Ancak bu sınava bugün olduğu gibi 1 milyon 200 bin öğrencinin girmesi istenmiyor. En fazla 200-300 bin öğrencinin gireceği bir sınav düşünülüyor. Bu sınavın sonuçlarının da "elit" diye nitelendirilen okullara yerleştirmelerde kullanılması planlanıyor. Elit okullara gelince; herkesin adını bildiği Galasaray, İstanbul (Erkek) gibi okullar bu kategoride yer alacak. Yalnızca İstanbul, Ankara, İzmir gibi üç büyük kentte değil, tüm illerde bu kategori için okullar belirlenecek. Bu sınava az sayıda öğrencinin girmesi için formül de bazılarında sadece "tabelaları değiştirilerek" Anadolu liseleri yapılan okullara sınavla değil, adrese dayalı sistemle öğrenci alınması olacak.

Okullar için merkezi sınavın yanı sıra okul notları da etkili olacak. Ancak notlarda objektif kriterin nasıl sağlanacağı tartışılıyor. Çünkü bazı okullarda öğrencilerinin yerleşme şansını artırmak için çift karne de şişirilmiş notlar da veriliyor. Bunu engellemek için bazı sınavların aynı anda tüm okullarda bakanlığın oluşturduğu sorularla yapılması ve sonuçlarının yerleştirme puanlarının hesaplanmasında kullanılması planlanıyor. Objektif not oluşturmak için mantıklı görünen bu yöntemde birkaç sorun var. Birincisi "tanıdık öğretmen" sorunu. Öğretmen sonuçları bu kadar önemli bir sınavda öğrencisine yardım eder mi? sorusunun yanıtı yok. Bir başka sorun da sonuçları yerleştirmelerde kullanılacak bu ders sınavları öğrencileri daha çok özel derse ve dershanelere yönlendirmez mi?
Ancak uzmanların da ailelerin de dile getirdiği nokta şu: Hangi sistem getirilecek olursa olsun hemen uygulamaya geçilmesin, iyice araştırılsın ve önce pilot uygulama yapılmadan da yaşama geçirilmesin. Tıpkı SBS'yle "Yaptık olduk" denilerek 3 sınav getirilmesi 3 yıl sonra "Hatalıymışız, şimdi düzelttik" diyerek tek sınava indirilmesinde yaşandığı gibi sistemin yaz boz tahtası haline dönüştürülmesin istenmiyor.
Yazıyı Paylaş

Google +

Whatsapp