Top
Pervin Kaplan

Pervin Kaplan

pkaplan@htgazete.com.tr

01/05/2010

Başarısızlık yalnızca ulusal sınavlarla sınırlı değil

YÜKSEKÖĞRETİME Geçiş Sınavı (YGS) sonuçları bir kez daha matematik ve fen bilimleri derslerini öğretemediğimizi gösterdi. Sınava giren yaklaşık 1.5 milyon gençten 773 bini fen bilimlerinden “sıfır” aldı.Matematik testinde eğer bir soru iptal edilmeseydi hem sıfır alanların sayısı 14 binle sınırlı kalmayacaktı hem de matematikte “sıfırcılar” 107 bin değil, geçen yıl olduğu gibi 250 bini aşacaktı.

Peki matematik ve fen bilimlerindeki bu başarısızlık sadece YGS’de sınırlı mı kalıyor? Ne yazık ki değil. İlköğretim 6., 7., ve 8. sınıf öğrencilerinin girdiği Seviye Belirleme Sınavları’nda (SBS) da tablo değişmiyor. İlköğretim öğrencilerinin de en başarısız oldukları dersler aynı: Matematik ve fen bilimleri. Geçen yıl SBS’ye giren 8. sınıf öğrencilerinin matematikteki başarısızlık oranları yüzde 88.25’ti. Matematikteki başarısızlık da yüzde 73.75.

Diğer derslerdeki başarı oranları da insanın göğsünü kabartır cinsten değil. Türkçe’deki başarı oranı yüzde 41 iken, sosyal bilimlerde yüzde 45.

Bu iki dersteki başarısızlık yalnızca ulusal sınavlarla sınırlı değil. Uluslararası öğrenci başarılarını değerlendiren ve OECD ülkelerindeki 15 yaş grubu öğrencilerinin eğitim kazanımlarını ölçen PISA sonuçlarında da Türkiye’nin durumu aynı. PISA 2006’da Türkiye, tıpkı 2003’te olduğu gibi fen bilimleri ve matematikte 30 OECD ülkesi arasında sondan ikinci sırada yer aldı. 400 bin öğrenciye uygulanan ve 27’si de OECD ülkesi olmayan bu çalışmada 57 ülke arasındaysa fen bilimlerinde 47. sırada, matematikte 45. sırada kaldı. Bu iki alanda, Türkiye’nin önünde yer alan ülkeler arasında Uruguay, Bulgaristan, Şili, Sırbıstan, Yunanistan bulunuyor.

İşte tüm bu ulusal ve uluslararası sınavlar Türkiye’de fen ve matematik eğitiminde ciddi bir sorun olduğunu gösteriyor. Öğrencilerin büyük çoğunluğunda “matematik ve fen derslerinin zor olduğuna ilişkin bir önyargı” olduğu düşünülebilir. Ancak 700 bini aşkın öğrencinin yalnızca bu önyargıdan dolayı bu soruları yapamadığı düşünülemez. Bu derslerdeki başarısızlığın nedenlerini araştırmak başta Milli Eğitim Bakanlığı olmak üzere eğitimcilere düşüyor.

pkaplan@htgazete.com.tr

Yazıyı Paylaş

Google +

Whatsapp