Top
Güntay Şimşek

Güntay Şimşek

gsimsek@htgazete.com.tr

19/01/2017

Güntay Şimşek - Trump politikaları Türkiye’yi nasıl etkileyecek? - HABERTÜRK

 

Dünya, daha koltuğa oturmadan ilginç beyanatlarla farklı bir politika izleyeceğinin işaretlerini veren Amerika Birleşik Devletleri’nin 45. Başkanı Donald Trump’ın resmen göreve başlayacağı ana odaklanmış durumda. Galiba “Trump’tan önce” ifadesini kullanacağımız günlere doğru gidiyoruz. Trump’ın başkanlık koltuğuna oturmasıyla ülke ve bölge olarak bizleri nelerin beklediği ise net değil. Sadece biz değil, tüm dünya ülkeleri için de bu tablo geçerli, zira yeni başkanın söylemlerine bakılırsa ciddi hareketlenmeler olacak. Ve ilk tepkiler ve hadiseler de yine ABD’de yaşanacak.

Trump’ın uygulamaya sokacağı politikaların hem Türkiye ekonomisinde hem bölgesindeki mevcut hadiseler sebebiyle dış politikasında önemli etkileri olacaktır. Özellikle İsrail devletine yönelik yaklaşımı ve Kudüs’ün başkent yapılması söylemleri ise Ortadoğu’da yeni bir tartışmanın kapısını aralayacak gibi görünüyor ki, bizi de bu gelişmelerin mutlaka bir yerinden içine çekme ihtimali çok yüksek.

Ancak unutmamak gerekir ki, Trump’ın Yahudi sermayedarlar ve Siyonizm hakkında birbiriyle çelişen sözleri de var. Hatta Trump ve ekibinin, ABD’deki Yahudi sermaye çevreleri ve Siyonistleri seçim döneminde eleştirmesi ve akabinde bu eleştirilerine rağmen seçimden galip çıkması “Yahudi yüzyılı sona eriyor” şeklinde bile yorumlanmıştı.

Trump’ın koltuğa oturmadan önce ekonomiye dair açıklamalarına bakıldığında, “Türkiye’ye olumlu etkileri olacak” şeklinde yorumlar da yapıldı. Ancak Obama yönetiminin bir nevi dünyaya dayatmaya çalıştığı Trans-Pasifik Ortaklığı (TTP) ve Avrupa Birliği ile yapılmak istenen Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı (TTIP) anlaşmalarının Trump ile birlikte nasıl rafa kalkacağının ve etkisinin nasıl olacağının görülmesi gerekecek. Benzer şekilde savunma tarafında da Trump, odak noktasına 60 yılı aşkın bir süredir ABD’nin dış politikada dünya arenasında kullandığı NATO’yu almış durumda. NATO’daki endişeli bekleyiş de elbette Türkiye’yi etkileyecektir.

Trump döneminde en fazla merak edilen husus ise ABD-Rusya ilişkilerinin nasıl olacağı. Seçimler öncesinde ve sonrasında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’i sık sık övmüş olan Trump, koltuğa oturup sorumlulukların altına girdiğinde durum ne kadar değişecek, onu da görmek için az bir zamanımız var. Mesela, ABD’nin Rusya’ya uyguladığı yaptırımlar ne olacak? Bir süre daha devam edip iyi ilişkiler ihdas edilirse kalkacak mı? İyi ilişkiler neler olacak? Tabii olarak Rusya-ABD ilişkilerinin her iki durumunda da Türkiye’ye farklı yansımaları olacaktır.

İş kayıplarına ve ticaret açığına sebep olduğunu düşünerek serbest ticaret anlaşmalarını tek taraflı olarak kaldıracağını ifade eden Trump, daha da ileri giderek ABD’nin Dünya Ticaret Örgütü’nden çıkabileceğini bile söylemişti. Eğer böyle bir şey olursa dünya ekonomisinin bir girdaba gireceği kesin, ama artı ve eksileriyle detaylarını bugünden öngörmek zor. Bu adımlar da sadece Çin’i ve ekonominin üretim merkezi Uzakdoğu’yu değil, Türkiye’yi de etkisi altına alacaktır. ABD önderliğinde İran’la yapılan nükleer anlaşmaya Trump’ın tepkili olması ise bölgemizi etkileyecek bir başka potansiyel hadise.

Ülkemizin regülasyon kurumu EPDK yetkilileri gibi Trump da kömürün enerji üretiminde kullanılmasını savunuyor. Hatta ABD’nin ekonomik kazanımları için Paris İklim Sözleşmesi’ni dikkate almayacağını, iptal etmek için çalışacağını ve enerji üretiminde kömür kullanımını desteklediğini de açıklamış bulunuyor. Acaba kömür politikasının Türkiye’ye yansıması nasıl olacaktır? Bunun cevabını okuyucularıma bırakıyorum.

Yazıyı Paylaş

Google +

Whatsapp